Ghidul profesorului - vizita la observator

Iată ce e trebuie să știți înainte să ajungeți la Observator cu un grup de copii/elevi/studenți sau dacă ești însoțit de mai multe persoane. Dacă doriți o experiență plăcută, vă rugăm să parcurgeți acest ghid.

În primul rând, verificati programul de vizitare! Observatorul este deschis de miercuri până duminică începând cu ora 10:00, dar ora de închidere diferă în aceste 5 zile.

Biletul de intrare în observator este de 2lei/redus și 5 lei adult. Copii sub 7 ani nu plătesc. În acest bilet, se poate vizita expoziția permanentă “Descoperim împreună Universul” (compusă din două încăperi: Sala planetelor și Sala stelelor) și participarea la observații astronomice (solare sau nocturne) dacă este senin.

Expoziția de astronomie și ghidajul

Cele două săli conțin panouri luminoase cu informații despre sistemul solar, planete, formarea universului, misiunile spațiale, asteroizi, stele, evoluția stelelor, formarea lor, galaxia noastă și toate galaxiile cunoscute până în prezent.Expoziția conține texte ușoare care nu necesită cunoștiințe în domeniul fizicii sau astronomiei, fiind realizată de angajații Observatorului. Ghidajul ar presupune citirea panourilor de către un specialist în locul elevilor, însă spațiul mic de expunere face ca orice vizitator să audă ghidajul plătit de dvs.  

Specialiștii sunt în sediu pe timpul programului și vă pot răspunde la orice întrebare aveți, dar vă îi sfătuim pe vizitatori să citească singuri, să înțeleagă și apoi să pună întrebări. Ghidajul se poate face în cazul în care sunteți însoțiți de persoane care nu vorbesc lb. română sau grupuri cu nevoi speciale.

Observațiile astronomice


Observațiile solare se fac doar în prezența unui specialist cu ajutorul unei lunete solare dedicată pentru acest tip de observații. Observațiile nocturne, se fac seara, după apusul Soarelui pentru observarea Lunii, planetelor sau stelelor. Toate se fac de pe terasa observatorului, afară.

Cerul trebuie să fie senin pentru observații. Nu controlăm norii sau ploaia, iar instrumentele nu văd prin nori. Dacă cerul este acoperit, nu putem observa nimic! Dacă sunt nori, instrumentele nu se scot pe terasă.

Durata zilei diferă în fiecare anotimp. Pentru că vara, Soarele apune mai târziu, observațiile solare se pot face până la ora 19, iar cele nocturne încep în jurul orei 20. În timpul iernii, Soarele apune devreme și ultimele observații solare se pot face la ora 17, iar cele nocturne încep în jurul orei 19.

Planetariu

Dacă sunteți cu un grup de elevi/studenți care pot înțelege mai multe și arată un interes mai mare către acest domeniu, puteți opta și pentru o prezentare de planetariu. Prezentarea se ține într-un cort gonflabil și se proiectează pe tavanul acestuia.

Prezentarea NU este un film ci o mini-prelegere ținută de un specialist care vorbește cu publicul în timpul unei simulări a cerului. Prețul unei astfel de activități este de 5 lei/persoană. Într-o prezentare intră maxim 15 persoane, vă rugăm să nu insistați pentru mai multe.

Dacă doriți prezentare de planetariu, evitați sa veniți cu mai mult de două grupe. Prezentarea durează 30 min și nu putem sta foarte mult timp doar cu un singur grup.


Folosiți diagrama de mai jos, pentru a afla ce puteți face la Observator în timpul orelor de program.


Culorile reprezintă momentele când puteți participa la o activitate anume. Acestea nu reprezintă programul de funcționare al observatorului.

 

 

Contactează-ne

Ultimul pas, contactați-ne pentru rezervare!

Programările se fac doar în timpul programului de lucru de miercuri-duminică. Suntem activi pe mail, Facebook sau telefon. Pentru o rezervare avem nevoie de următoarele informații:

  • școala de unde veniți sau un nume pe care să facem rezervarea;
  • numărul de persoane care vă însoțesc;
  • vârsta medie a grupului;
  • activitățile la care doriți să participați;
  • telefon de contact.

Elisabeta Petrescu

 

09-Mar-2019 17:30