Ghidul profesorului - vizita la observator

Iata ce e trebuie sa știți înainte sa ajungeți la Observator cu un grup de copii/elevi/studenți sau daca ești însoțit de mai multe persoane. Daca doriți o experiență plăcută, vă rugăm sa parcurgeți acest ghid.

În primul rând, verificati programul de vizitare! Observatorul este deschis de miercuri pâna duminica începând cu ora 10:00, dar ora de închidere difera în aceste 5 zile.

Biletul de intrare în observator este de 2lei/redus și 5 lei adult. Copii sub 7 ani nu platesc. În acest bilet, se poate vizita expoziția permanenta “Descoperim împreuna Universul” (compusa din doua încaperi: Sala planetelor și Sala stelelor) și participarea la observații astronomice (solare sau nocturne) daca este senin.

Expoziția de astronomie și ghidajul

Cele doua sali conțin panouri luminoase cu informații despre sistemul solar, planete, formarea universului, misiunile spațiale, asteroizi, stele, evoluția stelelor, formarea lor, galaxia noasta și toate galaxiile cunoscute pâna în prezent.



Expoziția conține texte ușoare care nu necesita cunoștiințe în domeniul fizicii sau astronomiei, fiind realizata de angajații Observatorului. Ghidajul ar presupune citirea panourilor de catre un specialist în locul elevilor, însa spațiul mic de expunere face ca orice vizitator sa auda ghidajul platit de dvs.  

Specialiștii sunt în sediu pe timpul programului și vă pot raspunde la orice întrebare aveți, dar va îi sfatuim pe vizitatori sa citeasca singuri, sa înțeleaga și apoi sa puna întrebari. Ghidajul se poate face în cazul în care sunteți însoțiți de persoane care nu vorbesc lb. româna sau grupuri cu nevoi speciale.

Observațiile astronomice


Observațiile solare se fac doar în prezența unui specialist cu ajutorul unei lunete solare dedicata pentru acest tip de observații. Observațiile nocturne, se fac seara, dupa apusul Soarelui pentru observarea Lunii, planetelor sau stelelor. Toate se fac de pe terasa observatorului, afară.

Cerul trebuie sa fie senin pentru observații. Nu controlam norii sau ploaia, iar instrumentele nu vad prin nori. Dacă cerul este acoperit, nu putem observa nimic! Dacă sunt nori, instrumentele nu se scot pe terasă.

Durata zilei difera în fiecare anotimp. Pentru ca vara, Soarele apune mai târziu, observațiile solare se pot face pâna la ora 19, iar cele nocturne încep în jurul orei 20. În timpul iernii, Soarele apune devreme și ultimele observații solare se pot face la ora 17, iar cele nocturne încep în jurul orei 19.

Planetariu

Daca sunteți cu un grup de elevi/studenți care pot înțelege mai multe și arata un interes mai mare catre acest domeniu, puteți opta și pentru o prezentare de planetariu. Prezentarea se ține într-un cort gonflabil și se proiectează pe tavanul acestuia.

Prezentarea NU este un film ci o mini-prelegere ținută de un specialist care vorbește cu publicul în timpul unei simulari a cerului. Prețul unei astfel de activitați este de 5 lei/persoana. Într-o prezentare intra maxim 15 persoane, va rugam sa nu insistați pentru mai multe.

Daca doriți prezentare de planetariu, evitați sa veniți cu mai mult de doua grupe. Prezentarea dureaza 30 min și nu putem sta foarte mult timp doar cu un singur grup.


Folosiți diagrama de mai jos, pentru a afla ce puteți face la Observator în timpul orelor de program.


Culorile reprezinta momentele când puteți participa la o activitate anume. Acestea nu reprezinta programul de funcționare al observatorului.

 

 

Contacteaza-ne

Ultimul pas, contactați-ne pentru rezervare!

Programarile se fac doar în timpul programului de lucru de miercuri-duminica. Suntem activi pe mail, Facebook sau telefon. Pentru o rezervare avem nevoie de urmatoarele informații:

  • școala de unde veniți sau un nume pe care sa facem rezervarea;
  • numarul de persoane care va însoțesc;
  • vârsta medie a grupului;
  • activitațile la care doriți sa participați;
  • telefon de contact.

Elisabeta Petrescu

 

18-Feb-2021 19:54