19 octombrie 2013 - Constelații tradiționale românești


Afișul manifestării

Cerul este împărțit oficial în 88 de constelații, în prezent ne mai fiind posibilă inventarea altora. În trecut însă, majoritatea popoarelor au avut constelații proprii.

Proiectul „Constelații românești tradiționale”, inițiat de Planetariul din Baia Mare, își propune familiarizarea publicului cu modul în care țăranii români au împărțit cerul în constelații, dar și cu miturile românești despre cer.

Vă invităm în seara de sâmbătă 19 octombrie, ora 19, la sediul observatorului, la o prezentare despre frumusețea cerului tradițional românesc, susținută de Adrian Șonka. Participanții vor avea posibilitatea să creeze propriile lor constelații, cele mai interesante fiind trecute pe o hartă ce va fi publicată pe site-ul nostru.

Harta cerului și constelațiile românești tradiționale

Pe harta de mai jos găsiți marcate câteva dintre constelațiile tradiționale românești, vizibile în serile lunii octombrie, ora 22, sau noiembrie, ora 20.

Carul Mare este marcat mereu pe hărțile noastre. Înspre orizontul de vest găsim constelația Hora (Corona Borelă). Căutați-o prima pentru că apune repede.

Alte constelații apropiate de orizont sunt Ciobanul cu Oile (Lyra, steaua Vega este ciobanul) și Fata de împărat cu cobilița (Aquila). Sus pe cer găsim constelația Puțul cu Jgheab compusă din pătratul din Pegas și Andromeda. Cassiopeia este Tronul sau Scaunul, constelația românească folosind aceleași stele.


Harta cerului pentru luna octombrie, ora 22. Pe aceasta sunt trecute și constelațiile românești vizibile la acea oră. Hartă mai mare

 

 

Alte evenimete din acest proiect:

Resurse:

Prezentare

Vă invităm să vizionați prezentarea ținută în cadrul acestei manifestări.

 

 

21-Oct-2013 23:16