Video

Filmele de mai jos se pot vedea cu un browser modern, capabil de html5.

Mai multe filme se regăsesc pe canalul YouTube al Observatorului.

Filmele din această pagină pot fi descărcate pentru vizionare personală dar nu pentru comercializare și redistribuire. Autorul trebuie specificat ca - Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” -, iar fimele nu pot fi modificate.

Eclipsa parțialî de Soare din 21 iunie 2020

Eclipsa a fost filmata prin luneta solara. În primele minute ale fenomenului norii au împiedicat achiziția de imagini, dupa cum se vede în filmul de mai jos, care începe când Luna se afla deja pe discul Soarelui.


 

 

Eclipsa de Luna prin penumbra din data de 10 ianuarie 2020

Eclipsa a fost filmata de pe tersasa observatorului de catre Mihai Dascalu. În filmul urmator s-a comprimat fenomenul în doar 13 secunde. În film veți vedea cum din partea din stânga jos a Lunii apare penumbra Pamântului, o zona mai întunecata.
Fenomen mutual al satelitilor jupterieni Io și Europa - 12 februarie 2015

În noaptea de 12 februarie, satelitul Io (I) a ocultat un alt satelit al planetei Jupiter, Europa (II). Fenomenul a fost surprins și înregistrat cu instrumentele observatorului.


Cometa C/2013 UQ4 Catalina în noaptea de 4 spre 5 iulie 2014

Cometa se afla la 56,8 milioane de km depărtare când au fost luate imaginile. Animația este realizată din 65 de imagini de 15 secunde expunere fiecare

 

Marte în noaptea de 20 spre 21 martie 2014

Planeta se afla la 102 milioane de km depărtare. Filmarea de mai jos este needitată. Imaginea devine uneori neclară din cauza turbulenței atmosferice.

 


Saturn pe 29 aprilie 2013

Pe 29 aprilie 2013 planeta Saturn s-a aflat „la opoziție”, adică în cea mai bună poziție față de Terra și Soare pentru observații. Filmul de mai jos este făcut în acea noapte și ales din ale câteva zeci, ca fiind cel mai clar. Imaginea planetei devine neclară din cauza „turbulenței atmosferice”, adică a diferențelor de temperatură a diferitelor mase aer prin care trece lumina planetei.

 

Luna pe 17 aprilie 2013

Luna a fost filmată prin telescopul de 30 cm. Așa se vede suprafața selenară la o putere de 200-300x.

 


Jupiter și Marea Pată Roșie pe 30 octombrie 2012

Pe discul planetei Jupiter se observă Marea Pată Roșie însoțită de un alai perturbații atmosferice. Mai jos și înspre dreapta găsim un alt anticiclon colorat, numit Red Jr.

Comparați grosimea benzii ecuatoriale nordice cu cea din filmul de pe 18 octombrie 2011.


Jupiter și Marea Pată Roșie pe 18 octombrie 2011

În luna octombrie 2011 banda ecuatorială nordică (NEB) a fost mai subțire decât de obicei. În film se poate vedea Marea Pată Roșie, de culoare gălbuie și aflată în banda ecuatorială sudcă (SEB).Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999

Maximul eclipsei s-a produs în România, unde totalitatea a durat 2 minute și 23 de secunde. Filmul constă într-o filmare de câmp larg a d-lui Gheorghe Cohal și o filmare TVR în timpul totalității prin luneta ecuatorială a amiralului Urseanu.

 

 

20-Nov-2020 23:17