Tranzitul lui Venus - 6 iunie 2012

Pe 6 iunie 2012 Venus va tranzita discul Soarelui pentru ultima oară în acest secol. Dacă ratați acest fenomen veți avea de așteptat până pe 11 decembrie 2117 când se produce altul, așa că vă recomandăm să fiți atenți la ce urmează.

De unde se observă

Întregul fenomen se poate observa din Alaska, Hawaii, oceanul Pacific, Australia (partea de est) și estul Asiei. America de nord va vedea începutul tranzitului după care Soarele va apune. Europenii vor vedea sfărșitul tranzitului la răsăritul Soarelui, la fel ca o parte din Africa și Asia. Tranzitul NU se vede din America de Sud, vestul Africii, sudul Spaniei și Portugalia.


Condițiile de vizibilitate pe glob ale tranzitului

 

Fenomenul începe pe 6 iunie la ora 01:01 (ora României), are maximul a 04:30 și se termină la 7:45. Planeta va tranzita partea nordică a discului Solar, fenomentul fiind împărțit în câteva faze:

  • primul contact se produce atunci când marginea (limbul) planetei atinge marginea Soarelui;
  • al doilea contact când Venus a intrat complet pe discul Soarelui;
  • al treilea contact când Venus începe să iasă de pe disc;
  • al patrulea când doar marginile celor două obiecte se mai ating.

Putem spune că tranzitul începe la primul contact și se termină la al patrulea.

Cum se poate observa

Cei care doresc să observe fenomenul au de urmat următorii pași: să găsească un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare, adică undeva la câmpie sau pe litoral. Orizontul estic trebuie să fie liber pentru că Venus se va afla deja pe Soare la răsărit.

Soarele răsare în jurul orei 5:30 iar tranzitul se termină la 7:55 deci aveți două ore pentru observații.În plus Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare.

Cum un asemenea filtru costă până în 10 lei presupunemcă toți și-l vor permite. Cei care au ochelari de eclipsă îi pot folosi cu succes.

NU priviți Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că veți orbi. NU priviți Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veți orbi instantaneu.

Dacă doriți să vă uitați printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găsește la magazinele de astronomie), se pune în fața obiectivului și nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.). NU veți putea da vina pe noi pentru că v-am avertizat.

O metodă sigură pentru observarea fenomenului (și a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru și fără pericol est e să nu vă uitati prin ocular ci să proiectați imaginea Soarelui pe o coală albă.

Venus se va vedea ca un punct negru ce va străbate în două ore discul Soarelui, acesta fiind fenomenul mult așteptat. Vă urăm cer senin și mult noroc la observarea sfârșitului unei poveștii care se întinde pe trei secole.


Traiectoria planetei Venus peste discul Solar. Partea îngroșată și roșie reprezintă porțiunea din trazit vizibilă din țara noastră (Soarele răsare în jurul orei 5:30)

 

De la Observatorul Astronomic nu se va putea vedea acest fenomen pentru că Soarele se ridică de după clădiri la ora 20.Cu același subiect