Soarele acum

Aici găseşti imagini cu Soarele luate de diferite observatoare şi sonde spaţiale, zilnic. Astfel poţi vedea câte pete sunt pe Soare sau dacă există o erupţie majoră.

Imaginile de la cel mai performant telescop spațial solar (SDO - Solar Dynamics Observatory) se pot vedea pe site-ul oficial al acestuia.

Imagini de la satelitul SOHO

Acesta este cel mai noi telescop solar spațial. Ia imagini în multe lunigimi de undă, cu o cadență foarte mare.

Soarele acum
Imagine de la satelitul SDO. Imaginea este luată în domeniul vizibil şi permite observarea petelor solare. Cam așa se vede Soarele printr-un telescop dotat cu un filtru solar.

Eruptii solare
Imaginea este luată în ultraviolet şi permite observarea atmosferei solare, acolo unde apar protuberanțele solare.

 

Imagini de la satelitul SOHO

Venerabilul satelit solar SOHO funcționează de 18 ani în condiții bune.

Soarele acum
Imagine de la satelitul SOHO. Imaginea este luată în domeniul vizibil şi permite observarea petelor solare. Cam așa se vede Soarele printr-un telescop dotat cu un filtru solar.

Eruptii solare
Imagine de la satelitul SOHO. Imaginea este luată în ultraviolet (EIT304) şi permite observarea atmosferei solare, acolo unde apar protuberanțele solare.
Eruptii solare
Imagine de la satelitul SOHO. Imaginea este luată de LASCO un instrument ce blochează Soarele cu un disc opac. Astfel se pot vedea emisiile coronale, jeturi de particule incărcate emise de Soare. Discul solar se află în dreptul cercului alb. Imaginea arată vecintatea Soarelui pe o rază de 45 milioane de km.

Imagine de la satelitul SOHO. Imaginea este luată de LASCO un instrument ce blochează Soarele cu un disc opac. Astfel se pot vedea emisiile coronale, jeturi de particule incărcate emise de Soare. Discul solar se află în dreptul cercului alb. Imaginea arată vecintatea Soarelui pe o rază de 8,4 milioane de km.

 

Imagini de la steliții STEREO A și B

Cei doi sateliți observă Soarele din poziții diametral opuse și ne permit observarea întregului glob al acestuia.

 Imagine luată de sonda Stereo Behind. În imagine se văd radiațiile ultraviolete emise de fierul ionizat de 11 de ori. În imagine se văd zonele cu temperatura de 1,4 milioane de grade

Imagine luată de sonda Stereo Ahead. În imagine se văd radiațiile ultraviolete emise de fierul ionizat de 11 de ori. În imagine se văd zonele cu temperatura de 1,4 milioane de grade.

 

Imagini de la satelitul Hinode

Telescop spațial solar japonez, lansat în 2006


Soarele în raze-X, parte a spectrului electromagnetic în
care se observă cele mai energetice fenomene pe astrul zilei

Ce putem vedea pe Soare

În afară de discul solar se pot observa şi alte detalii:

  • petele solare - sunt regiuni mai reci decât restul suprafeţei solare ce apar (prin contrast) mai întunecate decât aceasta; câmpul magnetic al Soarelui ţine prizonier gazul aflat la suprafaţă şi în agită; din acest motiv gazul se răceşte; petele se văd cel mai bine în imaginea din stânga sus.
  • erupţiile solare - exista mai multe feluri de erupţii solare; cele mai spectaculoase sunt ejecţiiile coronale de masă, cantităţi imense de particule emanate de Soare continuu; acestea pot fi observate în imaginile de jos, unde discul solar este acoperit; la o scară mai mică se pot observa filamentele; acestea sunt cantităţi de plasmă ce scapă de câmpul magnetic al Soarelui; se pot observa în imaginea din dreapta sus, pe marginea discului solar;
  • regiuni întunecate, sunt găuri în coroana solară, produse de câmpul magnetic foarte intens; prin aceste găuri coronale erup cantități imense de gaz;

Imaginile sunt proprietatea SDO, SOHO, STEREO sau HINODE. Pe fiecare imagine este trecuta data, ora si minutul când imaginile au fost luate, în timp universal. Pentru a afla ora României adăugaţi două ore sau trei ore cand intră în vigoare ora de vară.

Imaginile se vor reîmprospăta automat, zilnic sau mai des.

Cu același subiect:

30-Jun-2022 16:50