Scara Danjon - eclipsele totale de Lună

Luna în timpul totalității eclipsei de Lună din
21 februarie 2008.
Fotografie de Maximilian Teodorescu

Ai putea crede ușor că toate eclipsele totale de Lună sunt la fel. În momentul maximului, atunci când Luna este scufundată complet în umbra planetei noastre, discul acesteia are o anumită culoare: poate fi roșiatic, roz, portocaliu, maroniu sau cărămiziu.

Dar de ce se mai vede Luna atunci când este acoperită de umbra Pământului?

Răspunsul este relativ simplu. Lumina Soarelui (aflat în spatele Pământului văzut de pe Lună) nu este blocată complet de globul pământesc și trece prin atmosfera planetei noastre.

Dar gazul din atmosfera terestră împrăștie mai mult componenta albastră a luminii decât pe cea roșie. Astfel lumina care trece prin atmosferă este compusă doar din câteva culori ale curcubeului, lipsind albastrul, indigo-ul și verdele. Pe Lună ajunge partea roșie a lumini emise de Soare adică o combinație între roșu, galben și portocaliu. Vă puteți gîndi și altfel: atmosfera Pământului filtrează lumina albastră și o lasă să treacă doar pe cea roșie.

Acesta este motivul pentru care Luna are o nuanță roșiatică atunci când este acoperită de umbra planetei noastre.

S-a observat însă că Luna în timpul totalității nu are aceeași culoare și/sau strălucire. Acestea variază de la eclipsă la eclipsă și s-a observat că nuanța discului lunar poate fi de la cărămiziu închiz până la portocaliu foarte deschis. Strălucirea Lunii din timpul totalității poate varia de la eclipsă la eclipsă, uneori Luna fiind foarte greu vizibilă, alteori foarte strălucitoare.

 

Motivul pentru care strălucirea și coloratura Lunii variază este gradul de transparență al atmosferei Pământului. Dacă atmosfera este poluată excesiv, mai ales de cenușă vulcanică, atunci eclipsele de Lună vor fi mai întunecate. La fel și dacă în seara aceea sunt mulți nori pe cerul regiunilor prin care lumina Soarelui se va refracta.

Dacă atmosfera este curată vom vedea o Lună eclipsată strălucitoare și în culori deschise.

În 1761 Luna a dispărut complet în momentul totalității iar în 1848 era atât de luminoasă încât nici nu părea că se află în eclipsă. În 1950, din cauza prafului ridicat în atmosferă în urma incendiilor de pădure din Canada, eclipsa totală de Lună din septembrie a fost foarte întunecată. La fel și cea din iunie 1964 dar motivul a fost o erupție vulcanică din acel an. Următoarea eclipsă din an, din decembrie, a fost mai deschisă la culoare pentru că cenușa vulcanică s-a disipat.

Scara Danjon (clasificarea eclipselor totale de Lună)

Pentru a se determina culoarea și strălucirea Lunii în timpul totalității, astronomul André-Louis Danjon a inventat o scară a strălucirii eclipselor, numită acum scara Danjon.

Scara Danjon (clasificarea eclipselor totale de Lună)

L = 0 Eclipsă foarte întunecată. Luna este aproape invizibilă la maximul eclipsei. Coloratură inexistentă.

L = 1 Eclipsă întunecată, de culoare cenușie. Detaliile de pe discul lunar (mările) vizibile foarte greu.

L = 2 Eclipsă de culoare roşu închis sau ruginiu. Marginea umbrei este mai deschisă la culoare, centrul discul selenar mai întunecat.

L = 3 Eclipsă cărămizie (roșie-arămie). Umbra are o margine gălbuie

L = 4 Eclipsă strălucitoare de culoare roşu deschis sau portocaliu. Marginea umbrei are o culoare albăstruie. În timpul totalitățile se văd toate detaliile de pe discul lunar.

Cei care observă eclipsele de Lună pot estima în timpul totalității clasa eclipsei pe scara Danjon. Trebuie doar să privească Luna cu ochiul liber și să determine, în funcție de aspectul ei, valoarea lui L.

Valoarea estimată poate fi trimisă la noi, iar noi o vom trimite, împreună cu alte estimări primite, unui centru care strânge asemenea informații de pe tot globul. Obsevația voastră poate fi utilă la stabilirea unor statistici despre culoarea Lunii la eclipsă și alte fenomene naturale.

Estimarea se face așa:

  • aștepți să se producă o eclipsă totală de Lună;
  • afli orele când se produce eclipsa și notezi ora, minutul și secunda când se produce maximul eclipsei;
  • în momentul când eclipsa este la maxim te uiți cu ochiul liber la discul ei și vezi care dintre valorile lui L se potrivește; observația este o estimare așa că trebuie să te hotărăști dacă este una sau alta pentru că nu există o cale de mijloc (de ex. L 0,5!);
  • notezi numele, data si valoarea lui L și trimiți pe adresa noastră de email sau la SkyandTelescope.com observația ta;

Observații și mai detaliate se pot face dacă estimați valoarea L pentru diferite părți ale discului selenar. Estimați L-ul pentru porțiunea de nord și de sud a Lunii.