Prezentare

Marinarul pasionat de astronomie a dăruit semenilor săi această originală construcție capabilă să deschidă ferestrele cerului.

Ridicată în primul deceniu al secolului trecut, construită să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul orașului București, clădirea ce găzduiește Observatorul Astronomic al municipiului a fost inaugurată în toamna anului 1910 (atestarea documentară este menționată în paginile revistei "Orion", prima revistă română de astronomie, care, în numărul, trimestrul IV/1910, anunța inaugurarea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

"Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator,
ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc
și pe mare"
Amiralul Vasile Urseanu
1848-1926

 

În zilele noastre, anual, la data de 1 noiembrie se serbează acel moment de început al deschiderii de aici, de pe puntea acestei corăbii, a ferestrelor cerului. Descrierea acelor momente este prezentata secțiunea specială.

În continuare, la rubrica dotări sunt enumerate performanțele tehnice și aparatura Observatorului. Rezultatele obținute în anii săi de existență sunt prezentate aici.

În finalul acestei prezentări, la rubrica echipa, se face o prezentare a echipajului navigant al acestei corăbii aflat pe puntea sa și printre aceste pagini.

Pentru a nu se uita, reamintim: în anul 2010, tot la 1 noiembrie, am sărbătorit împlinirea unui secol de existență a acestui prim observator astronomic pentru public, din România.

Imaginile de mai jos sunt scanate din arhiva Observatorului Astronomic cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființare.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este o subunitate a Muzeului Municipiului București.


Amiralul Vasile Urseanu - galerie foto 


Colaj de fotografii cu Amiralul Vasile UrseanuGalerie foto a Observatorului Astronomic


Colaj de fotografii cu Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

 

 Articole despre observatorul astronomic: