Harta cerului

În această secțiune sunt prezentate hărți ale cerului pentru lunile ce vor urma.

O harta a cerului conține constelațiile vizibile la o anumita oră, zi și luna din an, pentru un anumit loc de pe Pământ. Pe aceasta sunt trecute și planetele vizibile în acea lună, la ora la care a fost trasată harta.

Hărțile de mai jos sunt trasate pentru mijlocul lunii, la ora 21, ora acceptabilă pentru observarea cerului în timpul iernii. Hărtile pentru lunile de vară sunt trasate pentru ora 22.

Cei de doresc să învețe constelațiile, au la dispoziție și o mică broșura cu aspectul cerului în fiecare anotimp. Broșura (în format pdf, 1,2 Mb) se găsește aici și poate fi descarcată pe gratis. Dacă cineva v-a cerut bani pe ea aveți dreptul să îi luați înapoi.

Cum se folosește harta

Iesiţi afară cam cu o oră inainte de ora afişată pe hartă noastră. Ţineţi harta ridicată în faţa voastră, având grijă să o orientaţi după punctele cardinale de pe teren. Vestul este (aproximativ) locul unde apune Soarele.

Marginea hărţii noastre reprezintă orizontul şi stelele de pe hartă se potrivesc cu cele de deasupra capului. Centrul hărţii noastre este zenitul, punctul de deasupra capului. Este foarte important să orientaţi harta după punctele cardinale. Este cheia succesului învăţării constelaţiilor.

După ce orientaţi harta, căutaţi o stea mai strălucitoare pe cer. Căutaţi-o şi pe hartă. Pe hartă, stelele strălucitoare sunt cele reprezentate prin disc mare. Dupa ce aţi găsit-o, cautaţi, pe hartă, stele din apropierea stelei identificate. Dupa ce aţi ales aceste stele, cautaţi-le şi pe cer.

Constelaţiile sunt formate de stelele unite cu linii, pe harta noastra. Din stea în stea puteţi învăţa toate constelaţiile vizibile la un moment dat.

Harta este realizata pentru latitudinea medie a ţării noastre. Dacă încercaţi să observaţi de la latitudini nordice, stelele din sudul hărţii vor coborî sub orizont iar cele din nordul hărtii vor fi situate mai sus pe cer. Mai multe indicații aici.


Harta cerului pentru 2022

Martie 2022

 

03-Jan-2022 15:07