Ghidul profesorului - vizita la observator

Iata ce e trebuie sa știți înainte sa ajungeți la Observator cu un grup de copii/elevi/studenți sau daca ești însoțit de mai multe persoane. Daca doriți o experiență plăcută, vă rugăm sa parcurgeți acest ghid.

În primul rând, verificati programul de vizitare! Observatorul este deschis de miercuri pâna duminica, dar miercurea și duminica are program diferit față de joi, vineri și sâmbătă. Dacă doriți să vedeți cerul de noapte prin telescop trebuie să veniți seara, doar în zilele de joi, vineri și sâmbăt.

Biletul de intrare în observator este de 5 lei, cu reducere, și 10 lei, adult. Copii sub 7 ani nu plătesc. Cu acest bilet, se poate vizita expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul” (compusă din două încăperi: sala planetelor și sala stelelor). Tot cu acest bilet se fac și observațiile astronomice.

Expoziția de astronomie și ghidajul

Cele două săli de expoziție conțin panouri luminoase cu informații despre sistemul solar, planete, formarea universului, misiunile spațiale, asteroizi, stele, evoluția stelelor și formarea lor.

Sala planetelorExpoziția conține texte ușoare care nu necesită cunoștiințe în domeniul fizicii sau astronomiei, fiind realizată de angajații Observatorului.

Ghidajul presupune citirea panourilor de către un specialist în locul elevilor, însă spațiul mic de expunere face ca orice vizitator să audă ghidajul plătit de dumneavoastră.

Specialiștii sunt în sediu pe timpul programului și vă pot raspunde la orice întrebare aveți, dar vă sfătuim sa citiți singuri și să înțelegeți. Ghidajul se poate face în cazul în care sunteți însoțiți de persoane care nu vorbesc limba româna sau grupuri cu nevoi speciale.

Observațiile astronomice


Observațiile nocturne, se fac seara, dupa apusul Soarelui pentru observarea Lunii, planetelor sau stelelor. Toate se fac de pe terasa observatorului, de afară.

Cerul trebuie sa fie senin pentru observații. Nu putem controla norii, iar cu instrumentele astronomice nu se poate observa prin nori. Dacă cerul este acoperit, nu putem observa nimic. Dacă sunt nori, instrumentele nu se scot pe terasă. De aceea vă sfătuim să alegeți o zi senină. Din păcate prognozele meteo nu au precizie mare cu mai mult timp de 2-3 zile înainte să veniți la Observator.

Lunea solară în timpul observațiilor

Durata zilei diferă în fiecare anotimp. Pentru ca vara, Soarele apune mai târziu cele nocturne încep în jurul orei 20:30.

În timpul iernii observațiile nocturne încep în jurul orei 19.

Contacteaza-ne

Ultimul pas, contactați-ne pentru rezervare!

Programarile se fac doar în timpul programului de lucru de miercuri-duminică. Suntem activi pe mail, Facebook sau telefon. Pentru o rezervare avem nevoie de urmatoarele informații:

  • școala de unde veniți sau un nume pe care sa facem rezervarea;
  • numarul de persoane care va însoțesc;
  • vârsta medie a grupului;
  • activitațile la care doriți sa participați;
  • telefon de contact.

 

30-Jun-2022 16:40