Eclipsă totală de Lună - 10 decembrie 2011

Pe 10 decembrie se va produce o eclipsă totală de Lună. Românii vor putea vedea a două jumătate a eclipsei, Luna răsărind când începe să iasă din umbra Pământului. Chiar și așa numai cei care au orizontul estic liber vor putea vedea Luna.


Eclipsă totală de Lună - 10 decembrie

 

Luna răsare în acea zi la ora 16:30 și vom putea vedea că este scufundată în umbra planetei noastre. Chiar atunci se produce maximul eclipsei și în următoarele 25 de minute Luna va rămâne în umbră.

Vom putea vedea cum iese din umbră începând cu ora 16:57 până la 18:18 când va rămâne în penumbră. Pentru că penumbra este foarte transparentă putem considera (din punct de vedere vizual) că eclipsa a luat sfârșit. Geometric vorbind eclipsa se va termina la 19:30 când Luna a iesit complet și din penumbră.

Eclipsa se vede în totalitate din Asia și Australia. Din America de Nord, Europa și Africa se va vedea pe jumătate (americanii vor vedea prima jumătate, noi a doua).

Momentele producerii eclipsei

Fază a eclipsei
Zi ora:minut
Poziția Lunii
Începutul eclipsei prin penumbră
10 decembrie 13:33
sub orizont
Începutul eclipsei parțiale
10 decembrie 14:45
sub orizont
Începutul totalității
10 decembrie 16:06
sub orizont
Maximul eclipsei
10 decembrie 16:32
răsare
Sfârșitul totalității
10 decembrie 16:57
3° altitudine
Sfârșitul eclipsei parțiale
10 decembrie 18:18
16° altitudine
Sfârșitul eclipsei prin penumbră
10 decembrie 19:30
28° altitudine

Orele de mai sus sunt în timp legal român.

Eclipsa durează 5 ore și 56 de minute iar totalitatea 51 minute și 8 secunde. Luna se va afla parțial și total în umbra Pământului timp de 3 ore și 32 de minute.

Observarea eclipsei

Luna se va afla în constelația Taurus, nu departe de steaua Aldebaran și Pleiade (Cloșca cu Pui). Înspre nord-vest se află planeta Jupiter (cel mai strălucitor astru de pe cerul de atunci în afară de Lună) iar înspre nord-est steaua Capella.


Eclipsă totală de Lună - 10 decembrie, ora 17:40


Pentru a observa eclipsa nu aveţi nevoie de instrument astronomic. Folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nu este necesară, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.


Programul Observatorului

Observatorul Astronomic va fi deschis începând cu ora 16:30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraș, este imposibil să vedem Luna până în ora 17:30.

Dacă se formează coadă la intrarea în observator se va intra în grupuri de câte 40 de persoane care vor sta pe terasă 20 de minute.

Eclipsa se poate vedea numai dacă este senin: să nu vă așteptați să o vedeți dacă plouă, ninge sau sunt nori!

Cu același subiect