Carte de bucate intergalactică

Un scurt tur al obiceiurilor alimentare din spațiu și câteva rețete de încercat (și) acasă

Cel mai bine ar fi să spunem, de la bun început, că dacă ești gurmand ar fi mai să nu te duci în spațiu. Dacă ai gusturi fine și faci mofturi, rămâi mai bine pe Pământ, pentru că bucătăria sofisticată nu a ajuns până pe Stația Spațială Internațională.

Din motive de loc și timp, dar mai ales pentru că nu sunt chefi școliți la Paris sau la Londra, astronauții preferă să nu se joace foarte mult cu mâncarea, ci să rămână în granițele utilului, asta incluzând atât ingredientele necesare preparării unor feluri de mâncare echilibrate și hrănitoare, cât și instrumentele și dotările de pe SSI sau dintr-o navetă spațială.

De la pachețelul lui Armstrong la gospodărie cosmică

Nu e nici cel mai ușor, nici cel mai greu lucru din lume să pregătești mâncare în gravitație zero, însă trebuie spus că lucrurile au evoluat totuși de la hrana preîmpachetată din deceniile trecute. Cosmonauții colegi de generație cu Neil Armstrong știau că alimentele le veneau preporționate – ziua și pachețelul de acasă, cum ar veni, ca și cum ar fi fost niște copii care pleacă la școală, nu niște ditamai oamenii care zburau dincolo de atmosfera planetei noastre. Acum meniul este mai liber și mai bogat ca atunci.


Foto: O imagine de pe contul de Twitter al astronautei NASA Christina Koch, alături de fursecul zburător


O bucătărie construită de om în spațiu tot nu trebuie, însă, să fie dotată ca la Ritz pentru că în continuare majoritatea produselor pe care astronauții le iau cu ei în misiuni sunt gata de mâncat. Ea găzduiește o stație de rehidratare, aparat care alocă apă caldă sau rece alimentelor care au nevoie de acest proces. Pentru felurile de mâncare ce necesită încălzire cei plecați în spațiu utilizează cuptor cu convecție forțată. Acest tip de cuptor are un ventilator într-unul dintre pereți, acesta forțând aerul cald din interiorul cuptorului să circule în interiorul acestuia. Acest sistem de încălzire are două avantaje de netăgăduit: uniformitatea temperaturii și revenirea rapidă la căldura inițială. Atenție! În spațiu poți lua cuptorul, frigiderul însă nu. Primul fel de mâncare copt în spațiu au fost fursecurile cu fulgi de ciocolată, cu un tip special de cuptor.

Lista de ingrediente lasă loc imaginației

Cât le ia astronauților să-și gătească cina? Între 20 și 30 de minute, la fel cât îți ia și ție, în bucătăria ta de pe Pământ, dacă nu ai chef să te complici. Fiecare dintre ei au o tavă în care sunt fixate recipientele cu mâncare, pe care și-o poate atașa de sine sau de un perete apropiat. Containerele individuale pentru hrană sunt astfel făcute ca alimentele să nu își ia zborul prin navetă, ci să rămâne, tefere și nevătămate, pe tava astronauților până la înfulecarea finală.

Ce pot lua cu ei? Destule de multe – chiar ți se face poftă dacă ai curiozitatea să citești lista de cumpărături a unei nave sau a SSI. Fructe, diverse tipuri de nuci, dulciuri, carne de pui sau de vită, fructe de mare, care pot veni în sacoșa internautică alături de bunuri ale vieții, cum sunt muștarul, maioneza sau ketchupul. Când faci planul pentru meniul din spațiu, lasă acasă sarea din bucate și piperul, așa cum te-ai obișnuit cu ele, cum forma unor pulberi care fac toate felurile de mâncare mai gustoase.

Ele nu pot fi presărate în gravitație zero și nu ar face altceva decât să zboare în toate direcțiile, intrând în ochii bucătarului sau ai colegilor lui ori, mai grav, în gurile de ventilație ale navetei. Premiul de consolare pentru cosmonauți sunt niște variante lichide ale sării și piperului. Și băuturile precum cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe, limonadă sau fresh de portocale.

Dacă nu ești atent, mâncarea poate ajunge plutind în altă încăpere

În viitor, când misiunile spațiale își vor prelungi durata de la câteva luni la câțiva ani, oamenii de știință plănuiesc să crească fructe și legume în așa-numitele ferme spațiale – sere cu temperatură controlată, cu lumină artificială, care să utilizeze un sistem hidroponic – adică nutrienți în locul solului de cultură. Pe lista viitoarelor legume spațiale se înscriu la rând: soia, alunele, spanacul, varza, salata și orezul.

Deocamdată, pe SSI se gătește, bineînțeles, internațional. Iată cum Samantha Cristoforetti prepară într-un fel aproape magic o porție zburătoare de pui cu orez, roșu, turmeric și mazăre. Ești în spațiu sau la Hogwarts? Nu se mai știe precis. Se știe însă că de multe ori astronauții își prepară, lor și colegilor de misiune, mâncăruri care să le amintească de acasă, chiar dacă nu au, în proporție de sută la sută, aceeași savoare ca în bucătăria mamei.

Aici, părerea și percepția despre gustul mâncării preparate printre stele sunt împărțite. Unii cosmonauți spun că gustul se alterează cumva în gravitație zero, alții însă susțin că nu e cu nimic diferit față de cel de pe Pământ. Singura diferență ar fi adusă, probabil, de factorul psihologic care modifică perspectivele papilare.

Oana Dușmănescu