Calendar astronomic - ianuarie 2019

Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor. Acesta avea două feţe, ce priveau în direcţii opuse. Această lună nu a existat întodeauna în calendar, fiind introdusă în anul 700 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acesta anul începea în luna martie şi avea numai 10 luni (nu existau ianuarie şi februarie). Ianuarie are 31 de zile.

In traditia noastra populara, luna ianuarie se numeste Gerar.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în ianuarie 2019
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 ian
Răsărit 07:52 8:02 07:53 08:08 07:49 08:19
Apus 16:46 16:45 16:54 16:39 16:33 17:02
10 ian
Răsărit 07:51 08:00 07:52 08:06 07:48 08:17
Apus 16:56 16:55 17:03 16:49 16:42 17:12
20 ian
Răsărit 07:46 07:55 07:47 08:00 07:42 08:12
Apus 17:08 17:08 17:15 17:03 16:55 17:25

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 3 ianuarie, la ora 7:20, la "numai" 147.099.762,5 km depărtare. În luna ianuarie avem vară în emisfera sudică și iarnă în cea nordică. Este o dovadă că anotimpurile nu au legătură cu distanța planetei noastre de Soare, motivul fiind înclinarea axei terestre. Găsiți aici o listă cu momentele când Pământul este mai aproape și mai departe de Soare.

La polul nord suntem în plină noapte continuă, care ține 179 de zile. Următorul răsărit de Soare de la Polul Nord se produce pe 21 martie 2019, Tot atunci, Soarele apune la Polul Sud.

La începutul lunii Soarele se află în constelaţia Sagittarius (Săgetătorul), iar la sfârşitul luni în Capricornus (Capricornul).

Poziția Soarelui în constelații în luna ianuarie
Poziția Soarelui în constelații în luna ianuarie

Durata nopții a început să crească de la solstițiul de vară și la fost maximă la solstițiul de iarnă. În ianuarie noaptea va fi mai lungă decât ziua.

Data
Durata nopții în luna ianuarie 2019
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 ian
15h05m
15h17m
15h00m
15h30m
15h17m
15h17m
10 ian
14h55m
15h06m
14h50m
15h18m
15h06m
15h06m
20 ian
14h38m
14h47m
14h33m
14h58m
14h47m
14h47m

Văzut de pe Soare, planeta noastră se va afla aparent în constelația Gemini și va trece în Cancer la mijlocul lunii.

De pe Marte, planeta noastră se vede înainte de răsăritul Soarelui, aflându-se în constelația Virgo, nu departe de planeta Venus.

Luna

În prima zi din luna ianuarie, Luna se va afla în constelația Libra. Faza Lunii este în descreștere și se va vedea o seceră subțire. O puteți vedea pe cer înainte de răsăritul Soarelui în aceeași direcție. Tot în constelația Libra, se află și cea mai strălucitoare planetă – Venus sau Luceafărul de dimineață (în această perioadă). Se va afla în stânga joi față de Lună. Între cele două, se află și planeta pitică Ceres. Nu se poate vedea cu ochiul liber deoarece are o strălucire scăzută, dar poate fi identificată ușor cu un instrument astronomic mic.

Pe data de 2 ianuarie, Luna se afla în conjuncție cu planeta Venus. Uitați-vă spre est în jurul orei 6 și în dreapta Lunii foarte aproape de disc, se va afla planeta.
Dacă ați pierdut apropierea dintre Venus și Lună, uitați-vă din nou pe data de 3 ianuarie spre est. De data aceasta, Luna se va afla în conjuncție cu planeta Jupiter. Chiar sub secera Lunii se va vedea un astru strălucitor – Jupiter, iar în dreapta sus se va vedea Venus.

Pe data de 4 ianuarie, Luna se va afla în aproapierea planetei Mercur. Spre est, la ora 7 o să se afle foarte jos pe cer planeta și secera Lunii deasupra planetei. Pentru că este crepusculul de dimineață, planeta nu este strălucitoare și faza Lunii este foarte mica, de preferat este să folosiț un binoclu.

Luna Nouă se produce pe data de 6 ianuarie la ora 3:30. Luna se va afla în apropierea Soarelui și datorită acestuia, nu se va putea observa.

 

Fazele Lunii în ianuarie 2019Fazele Lunii în ianuarie 2019

Pe data de 7 ianuarie pentru a găsi Luna trebuie să vă uitați imediat după apusul Soarelui înspre vest. Se va vedea foarte subțire și deasupra ei două stele strălucitoare: Algedi și Dabih, cele mai strălucitoare două stele din Capricornus, ambele fiind stele duble.

Pe data de 8 ianuarie, Luna se va afla tot în constelația Capricornus, în aceeași zonă cu un asteroid foarte mare si frumos: Vesta. Asteroidul se poate observa cu un instrument astronomic, fiind destul de strălucitor. Aveți nevoie de o hartă cu poziția acestuia pentru a-l identifica corect.

Între 10 și 11 ianuarie, Luna se va afla în Aquarius. Cu ajutorul ei, puteți să vă ghidați să ajungeți la Neptun, care se va afla deasupa Lunii în ambele seri, nu departe de aceasta. Neptun nu se vede cu ochiul liber, dar poate fi observat cu un binoclu.

Între 10 și 11 ianuarie, Luna se va afla în Aquarius. Cu ajutorul ei, puteți să vă ghidați să ajungeți la Neptun, care se va afla deasupa Lunii în ambele seri, nu departe de aceasta. Neptun nu se vede cu ochiul liber, dar poate fi observat cu un binoclu.

Dacă nu aveți un binoclu, puteți să folosiți Luna să găsiți planeta Marte între 12 și 13 ianuarie. Marte se vede cu ochiul liber ca un astru roșiatic și se va afla deasupra Lunii. Pentru a le observa ușor, uitați-vă pe cer spre sud după ora 17.

Primul Pătrar se produce pe data de 14 ianuarie la ora 8:42. Astăzi, se va vedea iluminată doar jumătatea dreaptă a Lunii.

Tot în această seară, Luna se va afla în constelația Pisces unde se află și Uranus. Fiind o planeta foarte îndepărtată, nu se poate observa cu ochiul liber. Planeta se va afla deasupra Lunii și o puteți găsi cu un instrument astronomic.

Două zile mai târziu, Luna se va afla în constelația Taurus, unde avem și două roiuri stelare deschise foarte frumoase ce merită văzute. Priviți deasupra Lunii în jurul orei 19. Chiar și din oraș, se poate observa un ghem mic de stele. Acela este roiul Pleiade. În stânga Lunii, o să vedeți o stea strălucitoare: Aldebaran sau alfa din Taurus. În jurul acestei stele, sunt stelele din roiul deschis Hyade. Ambele roiuri stelare se văd extraordinar printr-un binoclu. Vă așteptăm la observator să le vedeți și prin instrumentele noastre.

Pe data de 17 ianuarie, Luna se va afla foarte aproape de Aldebaran. De data aceasta, nu se va putea vedea roiul Hyade, fiind ascuns de Lună. Spre dreapta sus se văd Pleiadele.

Poate cea mai cunoscută constelație de iarnă este Orion, urmată de Gemini. Orion este foarte cunoscută pentru “centura lui Orion” – cele trei stele în linie apropiate. Dar le-ați văzut vreodată? Pe data de 18 ianuarie, vă puteți folosi de Lună pentru a găsi stelele din Orion și Gemini. În această seară, sub Lună se pot observa două stele strălucitoare (umerii lui Orion), sub veți vedea cele trei stele în linie (centura) și mai jos încă două strălucitoare (picioarele).

Sub centura lui Orion, este o nebuloasă foarte frumoasă M42. Vă așteptăm la Observator să o vedeți. În stânga Lunii, un pic mai departe se vor afla două stele strălucitoare una sub celalată. Acelea sunt Castor și Pollux, gemenii.

Pe data de 20 ianuarie, Luna se va afla sub Castor și Pollux.

În seara de 21 ianuarie, puteți identifica încă un roi stelar deschis. Nu se vede cu ochiul liber din oraș, dar se vede ușor cu un binoclu. Roiul se află în dreapta Lunii foarte aproape de aceasta. Acela este roiul Preasepe. Încercați să nu uitați zona și uitați-vă peste o zi sau două în zona aceea cu binoclul. Pe data de 21 ianuarie, se va produce faza de Lună Plină la ora 7:18, iar datorită strălucirii, multe stele din roi nu se vor vedea.

Pe data de 22 ianuarie, sub Lună se va afla steaua Rigel. O giganta albastră foarte frumoasă. Este cea mai strălucitoare stea din constelația Leo.

Pe zi ce trece, Luna se va răsări din ce în ce mai târziu și faza Lunii va scade. Între 23 și 27 ianuarie, Luna va traversa constelația Leo și Virgo prin zone cu stele mai puțin strălucitoare.

Pe data de 27 ianuarie la ora 23:12 se va produce faza de Ultimul Pătrar. În această seară, se va vedea doar jumătatea stângă din suprafața lunară. În dreapta Lunii este o stea strălucitoare, Spica. Cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo.

De astăzi, Luna se va vedea doar în a doua jumătate a nopții.

În ultimele două zile din luna ianuarie, Luna se va afla în constelația Ophiucus unde se reîntâlnește cu planetele Jupiter și Venus. Uitați-va spre est în jurul orei 5 până înainte de răsăritul Soarelui. Sub Lună, se vor vedea doi aștri strălucitori: spre dreapta este Jupiter și la stânga este Venus.

Pe data de 21 ianuarie 2019 se va produce o eclipsă totală de Lună. O vom putea vedea începând cu ora 4 dimineața, până la răsăritul Soarelui. Mai multe detalii în secțiunea de eclipse sau în diagrama de mai jos.

 


Mai multe despre fazele Lunii aici.

 

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în ianuarie 2019

Seara se vede Marte, iar dimneața Venus și Jupiter. În primele zile ale lunii se vede Mercur.

Când se văd planetele la mijlocul lunii ianuarie 2019
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Neptun (înspre sud-vest)
Uranus (înspre vest)
Marte, Jupiter (înspre sud-est)
Uranus (înspre sud)
Saturn (înspre sud-est)
Marte (înspre sud)

Marte rămâne pe cer în luna ianuarie, fiind vizibil până în jurul orei 23:30, când apune. Este încă un astru strălucitor care poate fi găsit privind înspre sud-vest, în jurul orei 21. Se vede ca o stea relativ strălucitoare, dar cea mai strălucitoare din zonă, care nu pâlpâie, nu foarte sus față de orizont la acea oră.

Puteți aștepta ca Luna să ajungă în zonă, în serile de 12 și 13 ianuarie. Pe 12 ianuarie Marte se va afla deasupra secerii Lunii, iar pe 13 ianuarie în dreapta jos.

Luna și Marte pe cerul de seară: 11-14 ianuarie 2019, ora 20:20
Luna și Marte pe cerul de seară: 11-14 ianuarie 2019, ora 20:20

 

Prin telescop Marte se vede ca un disc foarte mic și numai în momentele fără turbulență astronomică se pot vedea și detalii sub formă de pete mai închise la culoare.

În serile lui ianuarie pe cer se află și Uranus și Neptun, planete care nu se văd cu ochiul liber. Neptun apune înaite de Marte, aflându-se cu o constelație mai spre vest. Uranus se află în aceeași constelație ca Marte dar la capătul opus. Totuși, pentru că planeta roșie se mișcă repede printre stele, cele două se vor la mijlocul lui februarie.

Folosiți cele două hărți de mai jos pentru a găsi locul de pe cer în care se află planetele Uranus și Neptun.

Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 100 de zile începând cu 1 octombrie 2018
Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 100 de zile începând cu 1 octombrie 2018

Pe tot parcursul nopților de ianuarie nu se vor mai vedea planete până la ora 4 dimineața, când răsare Venus. La începutul lunii Venus răsare la ora 4, iar la sfârșitul lui ianuarie la ora 5, deci va trebui să ne trezim din ce în ce mai târziu pentru a o vedea. Pe 7 ianuarie planeta se va afla la „elongație maximă vestică” față de Soare, adică la depărtare unghiulară maximă de astrul zilei.

Venus este ușor de identificat. Priviți în jurul orei 5 înspre răsărit și veți vedea o stea foate strălucitoare. Venus. Planeta nu are o culoare anume, nu pâlpâie, și este mereu cel mai strălucitor astru din zonă, așa că nu aveți cum sa o ratați.

Luna trece prin zonă în diminețile de 1, 2, 31 ianuarie și 1 februarie.

Luna, Venus și Jupiter pe cerul de dimineață: 1-3 ianuarie 2019, ora 6:20
Luna, Venus și Jupiter pe cerul de dimineață: 1-3 ianuarie 2019, ora 6:20

 

La începutul lunii Jupiter răsare mai târziu decât Venus, dar situația se schimbă pe măsură ce trec zilele. Venus se deplasează repede printre stele și în perioada 21-25 ianuarie se va apropia de Jupiter. Vom putea vedea cele două planete strălucitoare una lângă alta, într-una din cele mai frumoase apropieri planetare ale anului.

Venus și Jupiter se vor afla cel mai aproape aparent una de alta pe 23 ianuarie, când se vor vedea dimineața, începând cu ora 4:30.

Venus și Jupiter pe cerul de dimineață: 15, 23 și 30 ianuarie 2019, ora 6:00
Venus și Jupiter pe cerul de dimineață: 15, 23 și 30 ianuarie 2019, ora 6:00

 

Le puteți privi atunci prin telescop și veți vedea diferența enorma dintre faza lui Venus și discul rotund, străbătut de dungi și însoțit de sateliți, al lui Jupiter.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoape și nu știu cam ce ar putea vedea, pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este marcată și faza lor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna ianuarie 2019
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna ianuarie 2019

Diametrul aparent al planetei Venus scade, împreună cu faza. Diametrul aparent al lui Marte este atât de mic încâd cu greu se pot distinge distinge detalii pe suprafață.

 

Sistemul solar în luna ianuarie 2019

Mai jos este prezentată poziția planetelor la mijlocul lunii. Săgeata arata direcția de deplasare a planetelor și mărimea săgeții arată cât de mult se mișcă planetele în luna respectivă.


Poziția planetelor în luna ianuarie 2019
Poziția planetelor în luna ianuarie 2019

Pe 22 ianuarie Mercur se află la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 212,4 milioane km distanță. Pe 30 ianuarie planeta se află în dreptul Soarelui (la conjuncție superioară).

Pe 7 ianuarie Venus se află la ce mai mare depărtare unghiulară de Soare (la 46,9 grade), adică se vede dimineața pe cer.

Saturn se va afla în dreptul Soarelui (la conjuncție superioară) pe 2 ianuarie și nu se poate observa. În aceeași zi se va afla și la cea mai mare depărtare de Pământ, la 1,65 miliarde de km distanță.

 

 

Constelatii vizibile pe cerul de seară în ianuarie 2019


Cerul lunii ianuarie 2019
Cerul lunii ianuarie
2019. Click aici pentru varianta pdf.

În lunile de iarnă se poate observa, la orizontul sudic un astru foarte strălucitoare. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.

În dreapta-sus vă atrag atenția altre trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă. Acestea fac parte din constelația Orion. Dacă observați cu atentie veți vedea că sunt încadrade de patru stele, toate trasând forma vănătorului Orion. Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte constelații: în prelungirea acesteia în stanga jos veți da peste steaua Sirius. În dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.

În stanga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu înca trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor. De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, constelație în care se află și Jupiter

Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat.

Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoare stea Capella. Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda.

Indicaţii pentru învăţarea constelaţiilor găsiţi la "Invăţaţi constelaţiile".

 

Fenomenele lunii ianuarie


 

Tot în această lună:

Autori:

  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka
  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu


23-Jan-2019 14:40