Calendar astronomic - ianuarie 2018

Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor. Acesta avea două feţe, ce priveau în direcţii opuse. Această lună nu a existat întodeauna în calendar, fiind introdusă în anul 700 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acesta anul începea în luna martie şi avea numai 10 luni (nu existau ianuarie şi februarie). Ianuarie are 31 de zile.

In traditia noastra populara, luna ianuarie se numeste Gerar.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în ianuarie 2018
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 ian
Răsărit 07:52 8:02 07:53 08:08 07:49 08:19
Apus 16:47 16:45 16:54 16:39 16:33 17:02
10 ian
Răsărit 07:51 08:00 07:52 08:06 07:48 08:17
Apus 16:56 16:55 17:03 16:49 16:42 17:12
20 ian
Răsărit 07:45 07:55 07:47 08:00 07:42 08:12
Apus 17:08 17:08 17:15 17:03 16:55 17:25

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 3 ianuarie, la ora 3, la "numai" 147.098.360 km de Soare. În luna ianuarie avem vară în emisfera sudică și iarnă în cea nordică. Este o dovadă că anotimpurile nu au legătură cu distanța planetei noastre de Soare, motivul fiind înclinarea axei terestre. La polul nord suntem în plină noapte continuă, care ține 179 de zile. Următorul răsărit de Soare de la Polul Nord se produce pe 21 martie 2018, când apune la Polul Sud.

La începutul lunii Soarele se află în constelaţia Sagittarius (Săgetătorul), iar la sfârşitul luni în Capricornus (Capricornul).

Poziția Soarelui în constelații în luna ianuarie
Poziția Soarelui în constelații în luna ianuarie

Durata nopții a început să crească de la solstițiul de vară și la fost maximă la solstițiul de iarnă. În ianuarie noaptea va fi mai lungă decât ziua.

Data
Durata nopții în luna ianuarie 2018
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 ian
15h05m
15h17m
15h00m
15h29m
15h17m
15h17m
10 ian
14h55m
15h06m
14h50m
15h17m
15h06m
15h06m
20 ian
14h37m
14h47m
14h33m
14h57m
14h47m
14h47m

Văzut de pe Soare, planeta noastră se va afla aparent în constelația Gemini și va trece în Cancer la mijlocul lunii.

 

Luna

În prima seară a lunii ianuarie putem vedea Luna înspre est când Soarele începe să apună. Faza Lunii este aproape plină și puteți observa cu ochiul liber ușor mările lunare (zonele gri închis de pe suprafața Lunii). Din păcate, chiar dacă Luna arată frumos în această faza pentru ochiul liber, prin telescop ea nu prezintă detalii deoarece este foarte strălucitoare. După lăsarea întunericului vom putea observa că Luna se află în constelația Gemeni iar în stânga Lunii se pot observa două stele una sub cealaltă, ele fiind cele mai strălucitoare din această constelație: Castor și Pollux. În dreapta Lunii se poate observa constelația Orion, o altă constelație de iarnă ușor de recunoscut.

Pe data de 2 ianuarie se va produce faza de Luna Plină la ora 4:24, atunci când emisfera îndreptată înspre noi este complet iluminată de Soare. Faza aceasta se produce când Luna se află la 180º față de Soalre. Astăzi vom vedea Luna de când Soarele va apune și va rămâne pe cer pe tot parcursul nopții. De astăzi, pe zi ce trece, faza Lunii va descrește și va răsări din ce în ce mai târziu. Luna se va afla tot în constelația Gemini dar mai aproape de cele două stele strălucitoare, iar sub Lună vom putea observa cea mai strălucitoare stea din constelația Canis Minor, Procyon.

Pe 3 ianuarie, Luna se va afla în constelația Cancer foarte aproape de un roi stelar deschis. Roiul Preasepele se poate vedea cu ochiul liber din afara orașului doar dacă Luna nu este în apropiere. Dacă folosiți un binoclu veți putea observa Luna și roiul stelar în același câmp vizual.

Între 4-6 ianuarie vom vedea Luna în constelația Leo. Pe 4 și 5 ea se va afla în apropierea celei mai strălucitoare stele din această constelație, Regulus, o stea de culoare albastră.

În următoarele zile până pe data de 10 ianuarie, Luna se va afla în constelația Virgo dar va trece prin zone cu stele mai puțin strălucitoare. Pe data de 9 ianuarie sub Lună vom putea observa cea mai strălucitoare stea din această constelație, Spica sau alfa din Virgo.

Fazele Lunii în ianuarie 2017Fazele Lunii în ianuarie 2018

Pe data de 9 ianuarie se va produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 00:25. Suprafața Lunii va fi iluminată doar pe jumătatea stângă și se va putea observa în a doua jumătate a nopții, ea răsărind la miezul nopții.

Pe 11 ianuarie Luna se va afla foarte aproape de două planete în constelația Libra. De la 3 dimineața pe cerul estic vor fi deja pe cer cele trei obiecte. Sub Lună veți putea vedea un astru foarte strălucitor, planeta Jupiter, iar în stânga ei un astru roșiatic, acea fiind planeta Marte.

O zi mai târziu, puteți vedea cele două planete în dreapta Lunii, iar sub aceasta se va putea observa Antares, cea mai strălucitoare stea din constelația Scorpius. Numele stelei Antares vine de la culoarea acesteia, ea fiind roșiatică și apropiindu-se foarte mult de culoarea planetei Marte. Cele două se pot confunda dacă sunt apropiate, de aici și Antares = anti – Ares (Marte).

Între 13 și 14 ianuarie, Luna se va afla în constelația Ophiucus, o zonă cu stele mai puțin strălucitoare.  Luna se va putea vedea doar înainte de răsăritul Soarelui aproape de orizontul estic.

Pe data de 15 ianuarie vă recomandăm să vă treziți de dimineață ca să priviți o nouă apropiere de planete foarte spectaculoasă. De data aceasta Luna se va întâlni în constelația Sagittarius cu plantele Saturn și Mercur. În dreapta secerii subțiri a Lunii se va afla planeta Saturn. Mercur se poate vedea un pic mai târziu în timpul crepuscului, în dreapta jos a secerii. Ca să o găsiți ușor, folosiți un binoclu.

Luna Nouă se produce pe 17 decembrie la ora 4:17. Luna se va afla în preajma Soarelui și, din cauza luminii acestuia, aceasta nu se va putea observa.

O zi mai tâziu după apusul Soarelui, Luna va fi foarte aproape de orizontul vestic și nu se va vedea pentru mult timp. De astăzi, pe zi ce trece, faza Lunii va crește și se va putea observa în prima parte a serii, după apusul Soarelui.

Între 19 și 21 ianuarie, Luna se va afla în constelația Aquarius, iar aici se va întălni cu planeta Neptun pe data de 20 ianuarie. Neptun se va afla deasupra Lunii, dar este o planetă ce nu se poate vedea cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și o hartă recentă a cerului pentru a găsi poziția planetei.

De pe data pe 22 ianuarie până pe 25, Luna se va afla între contelațiile Cetus și Pisces, într-o zonă cu mai puține stele strălucitoare. Pe data de 23 și 24 ianuarie, deasupra Lunii se va afla Uranus, o altă planetă îndepărtată care nu se poate vedea cu ochiul liber. Aceasta se află în constelația Pisces și se poate observa cu ajutorul instrumentelor astronomice.

Pe data de 25 ianuarie se va produce faza de Primul Pătrar la ora 00:20. Faza Lunii va fi iluminată pe jumătatea dreaptă a suprafeței discului lunar și o vom putea observa în timpul zilei cât și după apusul Soarelui când se va afla deja sus pe cer. În această zi, Luna se va afla în constelația Aries. Perioada dintre Lună Nouă și Primul Pătrar, este favorabilă observațiilor la acest satelit. Datorită fazei mici, se pot observa detalii pe suprafața Lunii și vă aștepătăm la Observatorul Astronomic dacă este senin, pentru observa aceste detalii.

Pe 26 ianuarie, Luna se va afla în constelația Taurus în apropiera a două roiuri deschise stelare ce se pot vedea cu ochiul liber. Deasupra Lunii se poate vedea un ghem mic de stele, acesta este roiul Pleiade. Pe un cer bun se pot observa șapte stele în această zonă, dar printr-un binoclu se văd zeci de stele. În dreapta Lunii se află roiul Hyade, un roi cu stele mai împărștiate decât Pleiadele. Hyadele par conduse de cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran – o stea roșiatică.

Pe data de 27 ianuarie, steaua Aldebaran împreună cu stelele din Hyade se vor afla în dreapta Lunii iar Pleiadele în dreapta sus.

În următoarele două zile, Luna se afla din nou între constelațiile Gemini și Orion. Stelele din constelația Orion se pot observa sub Luna spre dreapta. Această constelație este ușor de recunoscut deoarece este formată din stele strălucitoare care pot fi văzute și din oraș.

În ultimile două zile din luna ianuarie, Luna se va afla în constelația Cancer, în care putem găsi din nou roiul Preasepele cu ajutorul ei. Pe 30 roiul se va afla în stânga Lunii iar pe 31 în dreapta. Folosiți un binoclu pentru a observa mai ușor stelele din acest roi.

Tot pe 31 ianuarie, se va produce la ora 15:25 faza de Lună Plină, pentru a doua oară în această lună. Tot astăzi se va produce o eclipsă totală de Lună care din păcate nu va putea fi observată din România. Vom putea observa doar ultima parte a eclipsei, când aceasta iese din penumbră.

Mai multe despre fazele Lunii aici.

 

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în ianuarie 2018

Pe cerul de dimineață se văd două planete: Marte și Jupiter. După mijlocul lunii începe să se vadă, înainte de răsăritul Soarelui, planeta Saturn. Seara nu se vede nici o planetă.

Când se văd planetele la mijlocul lunii ianuarie 2018
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Neptun (înspre sud)
Uranus (înspre vest)
Marte, Jupiter (înspre sud)
Uranus (înspre sud-est)
Saturn și Mercur (înspre sud-est)

 

Singurele planete aflate pe cer seara sunt Uranus și Neptun. Acestea nu se văd cu ochiul liber, dar dacă nu aveți telescop, cunoscând constelațiile, puteți găsi direcția în care se află.

Neptun se află în constelația Aquarius, care poate fi găsită între pătratul compus din stele strălucitoare a constelației Pegasus și orizont. Planeta se găsește lângă steaua lambda Aquarii (lambda din Aquarius). Luna se va afla chiar sub stea în seara de 20 ianuarie și nu departe de ea cu o seară înainte și una după acea dată.

Uranus se află la o constelație în stânga, în Pisces, o constelație care nu conține stele foarte strălucitoare. Cea mai strălucitoare stea aflată în preajma planetei este omicron Piscium. Luna se va afla în preajma zonei în care se află planeta în serile de 23 și 24 ianuarie.

Iubitorii de planete strălucitoare se vor trezi la ore nu foarte prietenoase.

La începutul lunii ianuarie, Jupiter și Marte vor răsări cam în același moment, în jurul orei 3:20. Mișcarea rapidă a lui Marte va face ca acesta să răsară aproape la aceași oră la sfârșitul unii, iar Jupiter va răsări cu o oră jumatate mai devreme (la ora 1:30). Pentru a le identifica țineți minte că Jupiter este mai strălucitoare decât Marte, iar Marte mai roșie decât Jupiter.

În primele 10 zile din ianuarie Marte și Jupiter vor face o pereche uimitoare pe cerul de dimineață, aflându-se practic una lângă alta între 5 și 9 ianuarie. Iar ca spectacolul să fie și mai interesant, lângă planete se va afla și cea mai strălucitoare stea din constelația Libra, denumită Zubenelgenubi.

Marte și Jupiter se întâlnesc pe cerul de dimineață: 5-10 ianuarie 2018, ora 5
Marte și Jupiter se întâlnesc pe cerul de dimineață: 5-10 ianuarie 2018, ora 5

 

Marte se îndepărtează de Jupiter și se mișcă rapid printre stele, ajungând în altă constelație la sfârșitul lunii (în Scorpius), în timp ce strălucirea și diametrul aparent cresc.

Jupiter se mișcă mai lent printre stele și rămâne în constelația Libra, dar dacă veți compara distanța aparentă dintre planetă și steaua Zubenelgenubi la începutul și sfărșitul lunii, veți vedea că aparent se îndepărtează de aceasta.

Luna se va afla chiar deasupra planetelor în dimineața de 11 ianuarie și în preajma lor în diminețile de 10 și 12 ianuarie. Nu ratați întâlnirea de pe 11 ianuarie: secera subțire a Lunii și Marte, Jupiter și Zubenelgenubi aliniate sub ea.

Luna, Marte și Jupiter se întâlnesc pe cerul de dimineață: 10-12 ianuarie 2018, ora 5
Luna, Marte și Jupiter se întâlnesc pe cerul de dimineață: 10-12 ianuarie 2018, ora 5

 

După mijlocul lunii, înspre orizontul de sud est, își face apariția și Saturn. Se vede mai greu pe cerul iluminat de primele raze ale Soarelui, însă se îndepărtează aparent de acesta și se vede din ce în ce mai devreme: la mijlocul lui ianuarie răsare la 6:30, iar la sfârșitul lunii la 5:30.

Secera Lunii se va vedea cu greu deasupra lui Saturn în dimineața de 15 ianuarie, când între planetă și orizont se va afla și Mercur.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoape și nu știu cam ce ar putea vedea, pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este marcată și faza lor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna ianuarie 2017
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna ianuarie 2018

Diametrul aparent al planetei Venus este la minim. Marte se vede din ce în ce mai mare, dar în august 2018 se va vedea de cinci ori mai mare decât în ianuarie.

 

Sistemul solar în luna ianuarie 2018

 


Poziția planetelor în luna ianuarie 2018
Poziția planetelor în luna ianuarie 2018

 

Pe 1 ianuarie Mercur se află la depărtare unghiulară vestică maximă de Soare, la 23 de grade față de astrul zilei.

Pe 3 ianuarie planeta noastră se va afla la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu): la "numai" 147.098.360 km.

Pe 8 ianuarie Venus se va afla în aceeași direcție cu Soarele. Fenomenul se numește „conjuncție superioară”. Pe 11 ianuarie planeta se va afla la cea mai mare depărtare de Terra, la 255,8 milioane de kilometri.

 

Constelatii vizibile pe cerul de seară


Cerul lunii ianuarie 2018
Cerul lunii ianuarie
2018. Click aici pentru varianta pdf.

În lunile de iarnă se poate observa, la orizontul sudic un astru foarte strălucitoare. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.

În dreapta-sus vă atrag atenția altre trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă. Acestea fac parte din constelația Orion. Dacă observați cu atentie veți vedea că sunt încadrade de patru stele, toate trasând forma vănătorului Orion. Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte constelații: în prelungirea acesteia în stanga jos veți da peste steaua Sirius. În dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.

În stanga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu înca trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor. De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, constelație în care se află și Jupiter

Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat.

Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoare stea Capella. Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda.

Indicaţii pentru învăţarea constelaţiilor găsiţi la "Invăţaţi constelaţiile".

 

Fenomenele lunii ianuarie


 

Tot în această lună:

Autori:

  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka
  • Luna - Elisabeta Petrescu


01-Jan-2018 16:33