Calendar astronomic - decembrie 2017

Numele lunii vine de la cuvântul latin "decem", ce înseamnă zece. Decembrie era a zecea şi ultima lună din calendarul gregorian.

În tradiţia noastră populară, luna decembrie se numeşte Undrea.

Soarele în 2017

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în decembrie 2017
Fenomen
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 dec
Răsărit 07:32 7:41 07:33 07:47 07:29 07:58
Apus 16:38 16:36 16:44 16:31 16:24 16:53
10 dec
Răsărit 07:41 07:51 07:43 07:57 07:38 08:08
Apus 16:36 16:35 16:43 16:28 16:22 16:52
20 dec
Răsărit 07:48 07:58 07:50 08:05 07:46 08:15
Apus 16:38 16:37 16:46 16:30 16:24 16:54

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Data
Durata nopții în luna decembrie 2017
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 dec
14h54m
15h05m
14h49m
15h17m
15h05m
15h05m
10 dec
15h05m
15h16m
14h59m
15h29m
15h16m
15h16m
20 dec
15h10m
15h21m
15h04m
15h35m
15h21m
15h21m

Cele mai scurte zile sunt 20, 21 și 22 decembrie, cu o durată calculată de 8h50m.

Aparent, Soarele se va afla în constelația Ophiucus la începutul lunii iar pe 23 decembrie va trece în Sagittarius.


Poziția aparentă a Soarelui în luna decembrie

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Taurus lânga roiul deschis Hyadele și va trece în constelația Gemini pe 23 decembrie.

Pe 21 decembrie se va produce solstițiul de iarnă, ziua când Soarele se va afla (la miezul zilei) la cea mai mică înălțime deasupra orizontului. Este momentul când începe iarna astronomică. Mai multe despre solstițiul de iarnă.

 

Luna în decembrie 2017

În prima zi a lunii decembrie, Luna va răsări în jurul orei 17 în constelația Cetus. Suprafața acesteia este  iluminată aproape în întregime, faza crescând până pe data de 3 decembrie când vom vedea discul selenar complet iluminat.

În următoarele două zile, între 2-3 decembrie, Luna se va afla în constelația Taurus iar cu ajutorul ei putem găsi două roiuri deschise de stele. Pe 2 decembrie, uitați-va deasupra Lunii și veți observa un ghem mic cu stele, Pleiadele. Pe un cer bun, puteți număra șapte stele în aceea zonă iar cu un telescop veți vedea sute de stele „înghesuite”.  Dacă priviți în stânga Lunii, veți observa o stea strălucitoare roșiatică, Aldebaran (alfa din Taurus). În jurul stelei Aldebaran, se află stelele din Hyade, un alt roi de stele deschis.

Pe data de 3 decembrie, se produce faza de Luna Plină la ora 17:47. Luna se va afla la 180° față de Soare, iar suprafața va fi iluminată în totalitate. Luna se va afla pe cer pe tot parcursul nopții, ea răsărind o dată cu apusul Soarelui și apunând cu răsăritul Soarelui.

Dacă vreți să învățați o constelație de iarnă strălucitoare, ziua de 4 decembrie este perfectă. Luna se va afla deasupra constelației Orion. Sub Luna se află cea mai strălucitoare stea din această constelație, Betelgeuse iar sub ea se pot observa cu ușurință cele trei stele aproape în linie numite și „centura lui Orion”. Folosiți o hartă a cerului pentru a descoperi toate stelele din această constelație.

Pe data de 6 decembrie, Luna se va afla în constelația Gemini, unde avem două stele strălucitoare chiar deasupra Lunii: Castor și Pollux.

Fazele Lunii in decembrie 2017
Fazele Lunii în decembrie 2017

Pe 7 decembrie, Luna se va afla lângă un alt roi de stele deschis, de data aceasta, el observându-se doar din afara orașului cu ochiul liber și nu când Luna este în apropiere deoarece este prea strălucitoare. Astăzi, el se va afla în stânga Lunii, nu foarte departe de discul selenar. Folosiți un binoclu pentru a-l găsi. Roiul stelar Preasepe se poate observa cel mai bine, atunci când este sus pe cer și Luna nu este în apropiere.

Două zile mai târziu, vom găsi Luna lângă cea mai strălucitoare stea din constelația Leo, Regulus. Steaua este o gigată albastră dublă și se va putea observa în dreapta Lunii pe parcursul nopții. Dacă vreți să vedeți un moment frumos între cei doi aștri, uitați-vă la Lună de când răsare. La ora 23:41 TLR o să vedeți cum dispare steaua Regulus în spatele discului selenar și va apărea după aproximativ 30 min (orele de dispariție și apariție depind de longitudinea locului de observare). Acest fenomen se numește de ocultație.

Ultimul Pătrar se produce pe data de 10 decembrie la ora 9:51. Luna se va afla tot în constelați Leo iar suprafața discului selenar va fi iluminat doar pe jumătatea stângă. De astăzi, Luna se va putea observa doar în a doua jumătate a nopții, ea apropiindu-se aparent din ce în ce mai mult de Soare.

În următoarele zile, Luna va traversa constelația Virgo, o zonă cu mai puține stele strălucitoare. Să nu ne pară rău, deoarece pe data de 13 decembrie, Luna se va afla în preajma a doi aștri strălucitori. Luna va răsări în jurul orei 3, iar sub ea în dreapta se va afla steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo. În stânga jos se află un astru roșiatic care nu pare foarte strălucitor, fiind și foarte jos pe cer. Aceea este planeta Marte.

Puteți găsi planete cu ajutorul Lunii și pe data de 14 decembrie. Față de discul Lunii, planeta Marte se va afla în dreapta ei la o depărtare mică, culoarea roșiatică o va da de gol. Sub Luna își va face apariția  după ora 5 încă o planeta, Jupiter.

Pe 15 decembrie, înainte de răsăritul Soarelui, în dreapta Lunii se vor afla plantele Jupiter și Marte. Luna va fi înconjurată de câteva stele ce fac parte din constelația Libra.

În crepusculul de dimineață de pe data de 17 decembrie, vom putea observa Luna foarte aproape de orizontul estic. Cu un binoclu, în dreapta discului Lunii este și planeta Mercur. Nu este foarte strălucitoare și fiind început de crepuscul, este foarte posibil să nu se poată observa cu ochiul liber. Aveți nevoie de un orizont estic liber pentru a le observa.

Pe data de 18 decembrie, Luna va trece prin preajma Soarelui, moment în care se va produce și faza de Lună Nouă. În această zi, datorită luminii Soarelui, Luna nu se va putea observa.

O zi mai târziu, secera foarte subțire a Lunii se va afla foarte aproape de orizontul estic după apusul Soarelui, în constelația Sagittarius.

Pe 21 decembrie, vom vedea o seceră subțire iluminată aflată în constelația Capricornus. Aici, cu ajutorul Lunii putem găsi ușor cele mai strălucitoare stele din această zonă. Deaspura Lunii se vor afla două stele, alfa și beta din Capricornus sau Algedi și Dabih. Ambele stele sunt duble și se poate observa acest lucru ușor cu un binoclu.

Pe zi ce trece, Luna va urca din ce în ce mai sus pe cer iar faza Lunii va crește. Pe data de 24 decembrie, după apusul Soarelui, putem găsi Luna sus pe cer spre sud în constelația Aquarius unde găsim și planeta Neptun. Planeta se află desupra Lunii, dar nu se poate observa cu ochiul liber.

Primul Pătrar se produce pe data de 26 decembrie la ora 11:20. Astăzi vom vedea Luna iluminată doar pe jumătatea dreapta a suprafeței și o vom găsi în constelația Cetus.

Pe 27 decembrie, desupra Lunii se va afla planeta Uranus, din păcate este o planetă ce nu se poate vedea cu ochiul liber. În zilele ce urmează, Luna va traversa constelația Cetus și Pisces prin zone cu mai puține stele strălucitoare.

Pe data de 30 decembrie, Luna se va afla în constelația Taurus și va fi înconjurată de stelele din roiul stelar deschis, Hyade. Aceste stele par conduse de Aldebarna, cea mai strălucitoare stea din această constelație ce se va afla în strânga Lunii. Dacă va uitați deasupra Lunii, o să mai puteți observa un roiu frumos deschis, Pleiade. Pe un cer bun, veți observa șapte stele în acest mic ghem.

În noaptea 30 spre 31 decembrie, Luna va oculta steaua Aldebaran. În jurul orei 3:41 TLR Luna va începe să acopere cu discul, steaua. Apariția stelei de după discul selenar nu se va putea observa deoarece Luna va apune.

În ultima zi din această luna și an, Luna se va afla deasupra constelației Orion. O constelație de iarnă ușor de găsit deoarece este formată din multe stele strălucitoare.

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în decembrie 2017

Decembrie este luna în care nu se pot vedea planete pe cerul de seară. De abia spre dimineață, după ora 4, răsar Marte și Jupiter.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii decembrie 2017)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Neptun (înspre sud) Uranus (vest) Marte, Jupiter (înspre sud est)
Uranus (înspre est)    
     

Pe cerul de seară nu se mai alfă planete vizibile cu ochiul liber. Este foarte dificil să îl mai vedem pe Saturn din cauza apropierii aparente de Soare, acesta aflându-se chiar în dreptul astrului zilei pe 21 decembrie. Va reapărea dimineața, la sfârșitul lui ianuarie 2018.

Doar prin telescop se pot vedea Neptun și Uranus, acestea fiind deja deasupra orizontului când se înserează.

Îl găsiți pe Neptun în constelația Aquarius, chiar lângă steaua lambda Aquarii. Dacă îndreptați un binoclu înspre stea, Neptun se va vedea dedesubt. La mijlocul lunii, planeta rămâne pe cer până la ora 23, așa că aveți timp să identificați constelația în care se află.

Uranus nu se află departe pe cer față de Neptun, fiind la numai o constelație depărtare, în Pisces. Este puțin mai greu de găsit pentru că nu se află lângă o stea strălucitoare, dar puteți încerca să plecați, privind printr-un binoclu, de la steaua mu Piscium, în sus, spre pi Piscium. Planeta se va afla la mijocul distanței aparente dintre cele două stele. Succes.

Luna se va afla chiar lângă Neptun în seara de 24 decembrie și sub steaua mu Piscium, pe 27 decembrie. Priviți cu ochiul liber înspre Lună în acele seri și veți vedea în care parte de cer se află cele două planete.

Următoarea planetă care se poate vedea este Marte, care răsare în jurul orei 4 dimineața. O puteți găsi dacă priviți înspre sud-est pe la ora 5, ca pe un astru portocaliu care nu pâlpâie. În primele 10 zile ale lunii, în dreapta sus față de Marte se va afla steaua Spica din Virgo, diferite în toate cele față de Marte: pâlpâie puternic și este albastră.

Marte și Jupiter: 20 și 30 decembrie 2017, în jurul orei 4:30 dimineața
Marte și Jupiter: 20 și 30 decembrie 2017, în jurul orei 4:30 dimineața

 

În primele 15 zile ale lui decembrie, la numai o oră după ce răsare Marte, apare și Jupiter. Acesta este mai strălucitor decât Marte și va fi însoțit de o stea mai strălucitoare (nu la fel de strălucitoare) în a doua jumătate a lunii. Steaua se numeste Zubenelgenubi și face parte din constelația Libra.

Dacă priviți cele două planete pe tot parcursul lunii, veți vedea că aparent se apropie una de alta. Apropierea minimă va veni de abia la începutul lui ianuarie 2018, dar apropierea în sine este ușor de obsevat.

Marte devine din ce în ce mai strălucitor pe măsură ce distanța dintre planetă și noi scade: la sfârșitul lui decembrie, planeta se va afla cu 37 de milioane de km mai aproape de noi decât se afla la începutul lunii.

Luna, Marte și Jupiter: 12-14 decembrie 2017, ora 5 dimineața
Luna, Marte și Jupiter: 12-14 decembrie 2017, ora 5 dimineața

 

Mercur are o apariție nefavorabilă pe cerul de dimineață, fiind vizibilă foarte aproape de orizont în perioada 23-31 decembrie. Ora potrivită pentru observații va fi 6:45. Pentru a o vedea vă trebuie un orizont de sud est lipsit de obstacole.

Venus se află prea aproape de Soare pentru a putea fi văzută. Va reapărea pe cerul de seară în luna ianuarie 2018.

 

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna decembrie 2017
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna decembrie 2017

Diametrul planetei Venus este la minim dar începe să crească de la începutul lunii. Marte începe să se vadă din ce în ce mai bine. Peste doar 6 luni se va vedea de cinci ori mai mare.

 

Sistemul solar în luna decembrie 2017

Poziția planetelor în luna decembrie 2017
Poziția planetelor în luna decembrie 2017

Pe 13 decembrie Mercur se va afla la conjuncție inferioară cu Soarele (adică între noi si Soare). În aceeași zi se află la „perigeu”, adică la cea mai mică depărtare de Terra (la 101.000.000 de km depărtare).

Pe 21 decembrie Saturn se află la cea mai mare depărtare de Terra (1,65 miliarde de km) și în conjuncție cu Soarele (Soarele se află între Pământ și Saturn).

 

Constelații vizibile pe cerul de seară în decembrie 2017


Cerul lunii decembrie 2017
(click aici pentru varianta pdf)

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu. Constelațiile se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai stralucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud-vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar „nara”.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „roiul dublu din Perseu”, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină departare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomie zeci și sute de stele devin vizibile.

Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii decembrie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

 

14-Dec-2017 9:46