Calendar astronomic - decembrie 2016

O variantă a calendarului, bună de scos la imprimantă, în format pdf, găsiți aici (224 kb).

Numele lunii vine de la cuvântul latin "decem", ce înseamnă zece. Decembrie era a zecea şi ultima lună din calendarul gregorian.

În tradiţia noastră populară, luna decembrie se numeşte Undrea.


Soarele în 2016

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în decembrie 2016
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 dec
Răsărit 07:32 7:41 07:33 07:47 07:29 07:59
Apus 16:40 16:39 16:47 16:34 16:27 16:56
10 dec
Răsărit 07:41 07:51 07:43 07:57 07:39 08:04
Apus 16:38 16:37 16:46 16:31 16:25 16:55
20 dec
Răsărit 07:49 07:59 07:50 08:05 07:47 08:16
Apus 16:40 16:39 16:48 16:32 16:26 16:56

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Data
Durata zilei în luna decembrie 2016
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 dec
9h06m
8h55m
9h11m
8h43m
8h56m
8h56m
10 dec
8h55m
8h44m
9h01m
8h31m
8h44m
8h44m
20 dec
8h51m
8h39m
8h56m
8h26m
8h39m
8h39m

Cea mai scurtă zi din an (calculată pentru orașul București) este cea de 23 decembrie, cu o durată de 8h 50m 13s.

Aparent, Soarele se va afla în constelația Ophiucus la începutul lunii iar pe 23 decembrie va trece în Sagittarius.


Poziția aparentă a Soarelui în luna decembrie

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Taurus lânga roiul deschis Hyadele și va trece în constelația Gemini pe 23 decembrie.

Pe 21 decembrie se va produce solstițiul de iarnă, ziua când Soarele se va afla (la miezul zilei) la cea mai mică înălțime deasupra orizontului. Este momentul când începe iarna astronomică. Mai multe despre solstițiul de iarnă.

 

Luna în decembrie 2016

În prima zi a lunii decembrie, Luna se vede pentru puțin timp după apusul Soarelui în aceași direcție ca o seceră foarte subțire. Pentru cei care au un orizont vestic liber, imediat după apusul Soarelui, cu un binoclu puteți găsi Luna în stânga Soarelui. Sub Luna se află un punct luminos, planeta Mercur.

În următoarele două zile, Luna se apropie de cea mai strălucitoare planetă aparent, Venus, cunoscută și ca „Luceafărul de seară” în acest caz. Pe 2 decembrie planeta se va alfa în stânga Lunii iar pe data de 3 se va afla sub Lună. Cele două obiecte nu vor rămâne foarte mult pe cer, ele apunând în jurul orei 20.

Pe data de 4 decembrie, Luna va mai urca un pic pe cer și se va afla între două planete, Marte și Venus. Marte se va afla în stânga sus față de Lună și va arăta ca un punct roșiatic cel mai strălucitor din aceea zonă, iar Venus în drepta jos, nu o veți putea rata deoarece este foarte strălucitoare. În dreapta sus față de Lună se vor afla două stele una sub cealaltă, ele fiind alfa și beta din constelația Capricornus. Dacă aveți un binoclu la îndemână, uitați-vă și la acestea, deoarece ambele sunt duble.

Această perioadă, până în faza de Lună Plină, este favorabilă pentru observațiile făcute asupra satelitului nostru natural. Vă recomandăm să mergeți la un observator astronomic sau să faceți observații cu un instrument astronomic, deoarece pe suprafața Lunii vor vedea foarte ușor forme de relief. Veți putea vedea craterele lunare, munți, văi și alte detalii ce nu se pot observa când faza Lunii este mai mare și este puternic luminată.

Fazele Lunii in decembrie 2015
Fazele Lunii în decembrie 2016

Pe data de 5, planeta Marte se va afla în dreapta jos față de Lună, iar deasupra se va afla asteroidul Pallas.

O zi mai târziu, Luna se va întâlni cu planeta Neptun în constelația Aquarius. Nu departe de Lună, în stânga ei se află ultima planetă din Sistemul nostru solar. Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber, aveți nevoie și de o hartă precisă pentru determinarea astrului.

Pe data de 7 decembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 11:00. Luna va fi în constelația Aquarius și va arăta jumătatea dreaptă a discului lunar. Va putea fi observata în prima jumătate a nopții, apunând în această perioadă în jurul orei 23.

Două zile mai târziu, Luna se va afla în constelația Pisces unde se află și planeta Uranus. Uranus este la fel, o planetă mare dar pretențioasă. Nu poate fi observată cu ochiul liber și este necesar un cer bun, când Luna nu este în apropiere, pentru a putea fi observată.

Între 9 și 11 decembrie Luna va traversa zone cu stele mai puțin strălucitoare din constelațiile Cetus și Aries, ajungând pe data de 12 decembrie în constelația Taurus. Aici, veți putea observa cu ușurință deasupra Lunii un roi de stele deschis, numit Pleiadele sau „Cloșca cu Pui”. Pe un cer bun, puteți număra 7 stele din acest roi. În stânga Lunii vom avea o stea strălucitoare, cea mai strălucitoare din această constelație, denumită „Aldebaran”.

Până pe 14 decembrie, Luna va traversa constelațiile Orion și Gemini, printre stelele mai puțin strălucitoare ale acestor constelații.

Pe data de 14 se produce faza de Lună Plină, la ora 2:06. Luna va fi vizibilă pe tot parcursul nopții, ea aflându-se la 180° de Soare. De acum, faza Lunii va scădea și va răsări din ce în ce mai târziu.

Două zile mai târziu, Luna va trece prin constelația Cancer unde se află și stelele din roiul deschis Praesepe sau M44. Pe un cer bun și nu când Luna este în apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber. Pe data de 17, roiul se va afla în dreapta sus a Lunii.

Între 18 și 19 decembrie, Luna va traversa constelația Leo. Va trece pe lângă cea mai strălucitoare stea din această constelație, Regulus, o stea variabilă pe care o veți puteți observa deasupra Lunii.

Pe 21, Luna se va afla în constelația Virgo. Tot astăzi, se produce faza de Ultimul Pătrar la ora 3:54. Luna va arăta jumătatea stânga ilumintă și va fi vizibilă în a doua jumătate a nopții.

În următoarele două zile, Luna va fi în apropierea unui astru strălucitor, de această dată, o planetă. Este vora de planeta Jupiter ce se va afla pe data de 22 în stânga jos a Lunii, iar pe data de 23 în dreapta sus. Planeta prezintă detalii printr-un instrument astronomic.

Pe data de 25, Luna se va afla în constelația Libra și va putea fi observată spre est înainte de răsăritul Soarelui.

Până pe data de 27 decembrie, Luna va trece prin constelațiile Scorpius și Ophiucus. În această zi se va întâlni cu planeta Saturn în Ophiucus. Pot fi observate daca aveți orizontul estic liber în jurul orei 6:30.

Pe 28, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii. Luna va arăta ca o seceră foarte subțire.

Luna Nouă se produce pe data de 29 decembrie la ora 8:48. Luna nu va putea fi observată două zile datorită luminii Soarelui.

În ultima zi din această lună și a anului calendaristic, Luna se va afla în constelația Capricornus. Dacă cerul nu va fi poluat de la artificii, veți putea observa stelele Algedi și Dabih, cele mai strălucitoare stele din această constelații ce semnifică și coarnele Capricornului în desenul artistic al constelațiilor.

La mulți ani!

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în decembrie 2016

Venus și Marte se văd după apusul Soarelui, iar Jupiter răsare după ora două dimineața. Spre mijlocul lunii și planeta Mercur se va vedea seara.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii decembrie 2016)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Mercur, Venus (înspre sud-vest) Uranus (vest) Jupiter (înspre sud)
Marte, Neptun (înspre sud)    
Uranus (înspre sud-est)    

Venus apune la trei ore după Soare și poate fi văzută în fiecare seara înspre sud-vest, ca o stea foarte strălucitore. Este cel mai strălucitor obiect de pe cer și, în plus, nu pălpâie ca stelele.

Strălucirea planetei crește în această lună, iar înălțimea față de orizont la fel, planeta fiind foarte bine poziționată pentru observații. Practic se deplasează pe firmamentul fix al stelelor, străbătând constelația Capricornus pe parcursul lunii. Prin telescop Venus se vede în fază, la sfărșitul lui decembrie fiind viziblă doar 56% din emisfera iluminată de Soare.

Deja planeta este identificată cu ușurintă de către multe persoane, așa că dacă vedeți o stea strălucitoare după apusul Soarelui, este planeta Venus.

Nu departe de Venus este Marte, care se află în stânga sus. Marte este mai puțin strălucitoare din cauza depărtarii mai mari de Pământ. Culoarea portocalie a planetei Marte este total diferită de albul strălucitor al lui Venus, diferența fiind una de principiu: când ne uităm la Venus vedem lumina reflectată de norii planetei, iar când ne uităm la Marte vedeam lumina reflectată de solul marțian.

Pentru a o vedea pe Marte priviți înspre Venus și apoi în stânga sus după un astru portocaliu, nu foarte strălucitor, care nu pălpâie.

În noaptea de revelion dar și în următoarea, Marte se va afla aparent foarte aproape de planeta Neptun. În serile de 30 și 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie, depărtarea aparentă dintre cele două planete va fi mai mică de 1 grad, ceea ce înseamnă că se vor vedea amândouă în câmpul unui telescop, la putere mică de mărire.

Luna trece prin zonă în serile de 4 și 5 decembrie, Marte aflându-se chiar sub Lună pe 4 decembrie.

Luna, Venus și Marte - 3-5 decembrie 2016, ora 18:30
Luna, Venus și Marte - 3-5 decembrie 2016, ora 18:30

 

Mercur se va vedea cel mai bine în intervalul 5-20 decembrie. Planeta se poate vedea în jurul orei 17, înspre sud-vest, nu foarte sus față de orizont. Este necesar să indentificați pe Venus înainte, iar de la această planetă să o căutați pe Mercur, aflată în diagonală de la Venus înspre orizont. Cea mai bună seară este cea de 10 decembrie, când planeta se va afla la depărtare aparentă maximă față de Soare.

Planetele Uranus și Neptun se pot observa aproape toată noaptea, dar nu se văd cu ochiul liber.

Poziția planetelor Neptun și Uranus
Poziția planetelor Neptun și Uranus

 

Neptun atinge cea mai înaltă poziție față de orizont în jurul orei 18. Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, planeta poate fi găsită prin binoclu sau telescop dacă folosiți o hartă. Trebuie să îndreptați instrumentul astronomic înspre steaua lambda Aquarii, care se află la numai două grade nord-est de planetă. Apoi, orientați-vă din stea în stea până găsiți planeta, care la putere mare se vede ca un disc verzui, nu ca o stea.

Poziția planetei Neptun în intervalul septembrie 2016 - martie 2017
Poziția planetei Neptun în intervalul septembrie 2016 - martie 2017

Luna se află în zonă în seara de 6 decembrie.

În noaptea de revelion dar și în următoarea, Marte se va afla aparent foarte aproape de planeta Neptun. În serile de 30 și 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie, depărtarea aparentă dintre cele două planete va fi mai mică de 1 grad, ceea ce înseamnă că se vor vedea amândouă în câmpul unui telescop, la putere mică de mărire.

Uranus se află la o constelație înspre est (stânga), în Pisces, nu departe de steaua zeta Piscium.

În decembrie planeta se vede aproape totată noaptea, ajungând cel mai sus pe cer în jurul orei 21.

Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017
Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017

Și Uranus se vede ca un disc prin telescop, la putere medie (100X) și poate fi găsit folosind harta de mai sus. Cer senin!

Luna se află în zonă în seara de 9 decembrie.

A venit momentul lui Jupiter, care răsare la 3 dimineața la începtului lunii și la 1 dimineața la sfărșitul ei. Îl puteți găsi ușor pe cer pentru că are o strălucire mare, fiind cel mai strălucitor obiect din zona în care se află. Căutați-l în jurul orei 4 dimineața înspre sud-est.

Între 7 și 16 decembrie planeta trece pe lângă o stea, theta din constelația Virgo. Steaua se află în stânga planetei și veți putea vedea, dacă priviți zilnic, cum Jupiter se află mereu în altă poziție față de ea.

Luna trece prin zonă în diminețile de 22 și 23 decembrie.

Luna și Jupiter - 21-24 decembrie 2016, ora 4:30
Luna și Jupiter - 21-24 decembrie 2016, ora 4:30

 

Planeta Saturn nu se poate vedea în această lună.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este trecută și faza planetelor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna decembrie 2016
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna decembrie 2016


Faza planetei Venus scare, iar diametrul se mărește. Mercur suferă modificări dramatice de fază, pe măsură ce se apropie de Pământ și se interpune între noi și Soare. Diametrul planetei Marte este minim.

 

Sistemul solar în luna decembrie 2016

Poziția planetelor în luna decembrie 2016
Poziția planetelor în luna decembrie 2016

Pe 11 decembrie planeta Mercur se află la depărtare unghiulară estică maximă de Soare, aflându-se la 21° de astrul zilei. Pe 28 decembrie se va afla la conjuncție inferioară cu Soarele (adică între noi si Soare) și pe 29 la „perigeu”, adică la cea mai mică depărtare de Terra (la 100.000.000 de km depărtare).

Pe 10 decembrie Saturn se află la cea mai mare depărtare de Terra (1,7 miliarde de km) și în conjuncție cu Soarele (Soarele se află între Pământ și Saturn).

 

Constelații vizibile pe cerul de seară în decembrie 2016


Cerul lunii decembrie 2016
(click aici pentru varianta pdf)

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu. Constelațiile se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai stralucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud-vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar „nara”.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „roiul dublu din Perseu”, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină departare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomie zeci și sute de stele devin vizibile.

Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii decembrie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

 

04-Dec-2016 22:19