Calendar astronomic - august 2015

O variantă a calendarului, bună de scos la imprimantă, în format pdf, găsiți aici (370 kb).

În calendarul roman luna august se numea "sextilis" fiind a şasea lună. După introducerea lunilor ianuarie şi februarie de către impăratul Numa Pompilius în preajma anului 700 î.Hr., această lună a devenit a opta. Prin anul 8 î.e.n. aceastei luni i s-a schimbat numele în onoarea împăratului Augustus.

Iniţial luna august avea 29 de zile dar Iulius Cezar a adăugat încă două prin anul 45 î. Hr..

În traditia noastra populara, luna august se numeste Gustar.

 

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în august 2015
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 august
Răsărit 06:02 06:02 06:09 05:57 05:50 06:19
Apus 20:45 20:54 20:47 20:59 20:42 21:11
10 august
Răsărit 06:13 06:13 06:19 06:09 06:01 06:30
Apus 20:33 20:41 20:36 20:46 20:29 20:59
20 august
Răsărit 06:24 06:26 06:30 06:22 06:13 06:43
Apus 20:18 20:25 20:20 20:28 20:13 20:42

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice: București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică; centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică; sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică; nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică; estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică; vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Durata zilei este în scadere încă de la solstițiul de vară.

Data
Durata zilei
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 aug
14h38m
14h48m
14h34m
14h58m
14h478
14h48m
10 aug
14h16m
14h24m
14h13m
14h32m
14h24m
14h24m
20 aug
13h49m
13h55m
13h46m
14h02m
13h55m
13h55m

Aparent, Soarele se va afla în constelația Cancer la începutul lunii iar pe 12 august va trece în Leo.


Poziția aparentă a Soarelui în luna august 2015

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Capricornus până pe 20 august când va intra în Aquarius. Pe 14 august, Terra va fi în apropierea planetei Venus, la 3° separare.

De pe Marte, Pământul se va vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Sagittarius. Pe 9 august trece în constelația Capricornus, iar în ultima zi a lunii va fi lângă Venus la 1° una de cealaltă.

 

Luna

Luna tocmai a trecut de faza de Luna Plină, atunci când se află la 180° față de Soare. În acel moment, când Soarele apune la vest, Luna răsare la est.

În prima seară a lunii august, găsim Luna în constelația Capricornus. Aproape de ea, deasupra, se află câteva obiecte din catalogul M[essier]. Roiul globular M72 și roiul deschis M73. Obiectele se pot observa cu un instrument astronomic, dar nu când Luna este în apropiere.Fazele Lunii în august 2015

În următoarele zile, Luna va răsări din ce în ce mai târziu, traversând constelația Aquarius și Pisces, faza Lunii fiind în descreștere.

Pe 5, Luna se întâlnește cu planeta Uranus. Dacă priviți în stânga Lunii cu un instrument astronomic, folosind și o hartă a cerului pentru precizie, puteți să observați printre stele un punct în plus care se mișcă pe zi ce trece. Nu este altceva decât penultima planetă, care este prea îndepărtată pentru a prezenta detalii cu un instrument astronomic obișnuit.

Ultimul Pătrar se produce pe 7 august la ora 05:03. Luna se va vedea în a doua jumătate a nopții și se va vedea doar jumătatea stângă a suprafeței discului lunar.

Pe data de 8, Luna ajunge în constelația Taurus. În jurul orei 4 dimineața, deasupra Lunii se va afla roiul deschis Pleiadele sau „Cloșca cu pui”.

Pe 9, Luna va fi aproape de un alt roi deschis, Hyadele. Lângă Lună se mai află și cea mai strălucitoare stea din constelația Taurus, Aldebaran.

Două zile mai târziu, Luna se va alfa lângă o altă stea stălucitoare, Alhena din constelația Gemini. În desenul artistic al constelaților, Alhena este piciorul drept al lui Pollux.

În următoarele seri, Luna se vede dimineața spre est ca o seceră subțire.

Pe 13 august, cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui, dacă aveți orizontul estic liber,  se vede secera Lunii. Deasupra Lunii, spre stânga, este planeta Marte ce o să se vadă ca o stea pală roșiatică.

Luna Nouă se produce pe 14 august la ora 17:54. Luna nu se va putea vedea astăzi și în următoarea zi deoarecere este în apropierea Soarelui.

Dacă aveți orizontul vestic liber, pe 16, în dreapta sus a secereii Lunii este planeta Mercur.

Între 18 și 20 Luna va trece prin constelația Virgo, aproape de cea mai strălucitoare stea din această constelație, Spica. Pe 18 steaua se va afla în stânga Lunii, pe 19 sub Luna, iar pe 20 în dreapta.

Pe 21, Luna se va afla în constelația Libra. Deasupra Lunii și sub ea, sunt primele două cele mai strălucitoare stele din această constelație. Zubenelgenubi sau alfa din Libra este deasupra Lunii și Zubeneschamali sau beta din Libra este sub Lună.

Pe data de 22 august se produce Primul Pătrar. Se va vedea jumătatea dreaptă din suprafața Lunii. Luna se poate observa și în timpul zilei, până în prima jumătate a serii. Tot în seara aceasta, sub Luna se va afla planeta Saturn. Cu un binoclu sau un instrument astronomic puteți vedea discul planetei și inelele.

Pe 23, sub Luna se afla cea mai strălucitoare stea din constelația Scopius, Antares. O stea de culoare roșie și gigantă fiind spre sfârșitul vieții.

În următoarele două zile, Luna trece aparent prin Calea Lactee, o zonă bogată cu roiuri și nebuloase. Dacă priviți în această zonă cu un binoclu, sigur veți vedea câteva roiuri deschise sau globulare fără să folosiți o hartă a obiectelor.

Pe 26 Luna va trece prin stelele mai puțin stălucitoare a constelației Sagittarius.

O zi mai târziu, Luna se va afla în constelația Capricornus lângă stelele Dabih și alfa. Dacă priviți cu un binoclu la aceste două stele veți observa că ambele sunt duble.

Pe 29 august, se produce Luna Plină la ora 21:35. Luna va fi total luminată de Soare și o veți putea observa toată noaptea. Se va afla în constelația Aquarius, iar sub ea se află planeta Neptun.

În ultimile două zile ale lunii, Luna va traversa constelația Piseces, fiind din nou în apropierea planetei Uranus în ultima zi.

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor

În această Lună singura planetă poziționată favorabil pentru observații este Saturn, care se vede seara pe cer. Aproape toată noaptea se pot vedea, prin instrumente astronomice, Neptun și Uranus, iar dimineața se vede Marte, foarte jos față de orizont.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Marte și Saturn (înspre sud-vest) Saturn și Marte (înspre vest) Neptun, Uranus (înspre sud)
  Neptun (înspre sud-est) Venus și Jupiter (înspre est)
  Uranus (înspre est)  

Venus se mai poate vedea în primele 3-4 zile ale lui august, apunând la numai 30 de minute după Soare, înspre vest, foarte aproape de orizont, probabil numai prin binoclu. Planeta își va petrece luna august în dreptul Soarelui, un fenomen numit „conjuncție inferioară”.

Termenul „inferioară” înseamnă că planeta se va afla între noi și Soare, ceea ce din punct de vedere observațional ne pune anumite probleme. Timp de câteva zile Venus va fi iluminată din partea opusă, înspre Pământ aflându-se partea neiluminată a discului. Vom vedea un Venus „nou”, posibil înconjurat de un inel luminos pentru că lumina se împrăștie în amosferă.

Venus apare pe cerul de dimineață la mijlocul lui august, când va răsări cu aproape o oră înainte de Soare. La sfrârșitul lunii deja este „Luceafăr de dimineață”, un astru ușor de văzut înainte de răsăritul Soarelui.

O altă planetă care nu se vede este Jupiter. Această se va afla în conjuncție cu Soarele pe 27 august, moment când se va afla și la cea mai mare depărtare de Terra, la 957,5 milioane de km. Jupiter apare pe cerul de dimineață în luna septembrie.

Dacă aveți acces la un loc cu orizontul vestic liber, de unde puteți vedea ușor cum apune Soarele, sunteți în cărți pentru a vedea planeta Mercur, în a doua jumătate a lunii.

În orice zi după 15 august, înspre vest, apunând la o oră după Soare, se află planeta Mercur. Atenție însă că se va afla aproape de orizont. Chiar dacă planeta este strălucitoare, magnitudinea 0, cerul încă luminos (de apus) o va face greu de distins. Puteți folosi un binoclu prin care priviți zona de cer respectivă (vest) până când distingeți o stea mai strălucitoare, care este planeta. Luna va trece prin zonă în serile de 16 și 17 august.

Vă reamintim că puteți observa planeta până în ora 21 când apune.

Singura planetă care în august poate fi văzută ușor de către oricine este Saturn, vizibilă în prima jumătate a nopții înspre sud-vest.

Nu se ridică foarte mult pe cer și practic poate fi găsită în jurul orei înspre sud-vest, la 20° deasupra orizontului. În stânga jos față de planetă se află câteva stele strălucitoare, dispuse vertical, mai puțin strălucitoare decât Saturn, dar ușor de văzut. Și ma în stânga jos se află o altă stea strălucitoare, numită Antares din constelația Scorpius. O prima diferență dintre Antares și Saturn este pâlpâitul: Saturn nu pâlpâie dar Antares da.

O altă posibilitate pentru a identifica planeta este să așteptați ca Luna să ajungă în zonă: în seara de 22 august planeta se va afla chiar sub Lună (aflată aproape în faza de Primul Pătrar).

Luna și Saturn - 21-23 august, ora 22
Luna și Saturn - 21-23 august, ora 22

 

Saturn se va mai vedea seara încă două luni, deci profitați de serile senine pentru a vedea prin lunetă sistemul de inele și sateliții săi. Vă așteptăm la observații, joi, vineri și sâmbătă.

Neptun răsare în jurul orei 21 și se află cel mai sus pe cer la răsăritul Soarelui.

Se află la 4,35 miliarde de km și se va apropia în luna septembrie la 4,33 de miliarde, o depărtare totuși mare.

Traseul planetelor Uranus și Neptun printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile
Traseul planetelor Uranus și Neptun printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile

 

Planeta se află în constelația Aquarius, între stelele λ și σ, prima fiind mai strălucitoare și destul de ușor de identificat pe cer. De fapt dacă îndreptați un binoclul înspre această stea, la dreapta ei se va vedea Neptun. Folosiți harta de mai jos pentru observații. În noapțile de 2, 3 și 29 august Luna se va afla în preajma planetei.

Traseul planetei Neptun printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile
Traseul planetei Neptun printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile

O altă planetă aflată la numai o constelație depărtare este Uranus, care răsare cu o oră după Neptun. Acesta se află în preajma stele ζ din Pisces, o stea greu de văzut din orașe din cauza strălucirii mici. Prin telescop puteți identifica planeta dacă îl îndreptați înspre stea și folosiți o hartă stelară a zonei.

Traseul planetei Uranus printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile
Traseul planetei Uranus printre stele începând cu 1 iulie 2015, timp de 200 de zile

În noaptea de 5 spre 6 august Luna se va afla în preajma planetei.

Observații făcute pe parcursul a câtorva luni vă vor arăta cum cele două planete se mișcă printre stele, apropiindu-se de stea și trecând pe deasupra ei. Amândouă se pot vedea prin instrumente astronomice mici.

În afară de Venus, pe cerul de dimineața se poate vedea și Marte. Planeta roșie se vede mai greu: nu este foarte strălucitoare dar se află într-un loc pe cer unde nu ar trebui să fie nicio stea.

Răsare cu o oră și 30 de minute înainte de Soare și se află în constelația Cancer (Racul), fiind cel mai strălucitor obiect din zonă. Luna trece prin preajma planetei în diminețile de 12 și 13 august, planeta în sine deplasându-se rapid printre stele, mișcare vizibilă în numai câteva zile dacă o priviți zilnic.

Luna și Marte - 12-13 august, ora 5:30
Luna și Marte - 12-13 august, ora 5:30

 

Între 20 și 22 august Marte se va afla între stelele roiului Messier 44, pe 22 găsindu-se chiar între două dintre stelele care formează constelația.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă există, este trecută și faza planetelor.


Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna august 2015

Faza lui Venus se modifică drastic în luna august, pe măsură ce planeta trece aparent dintr-o parte în alta față de Soare.

 

Sistemul solar în luna august 2015


Poziția planetelor în luna august 2015

Venus se află în conjuncție inferioară cu Soarele, adică între Pământ și Soare, pe 15 august. Pe 16 august se va afla și la cea mai mică depărtare de Terra (perigeu), la 43,3 milioane de km.

Planeta Jupiter se va afla pe 27 august la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 977,4 milioane de km. În aceeași zi se va afla în conjuncție cu Soarele, adică în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară

Triunghiul de vară, compus din stelele Altair, Vega și Deneb, se află sus pe cer, seara în lunile de august. Cele trei stele strălucitoare se află la 16, 25 și 3000 de ani lumină de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se află steaua Albireo care reprezintă capul lebedei (Cygnus). Gătul lung al acesteia se continuă înspre nord est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest.

Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Americanii și englezii spun acestor șapte stele „polonicul”. La ei carul este cupa iar oiștea mânerul polonicului.

Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă inima scorpionului (Scorpius). Numele stelei vine de la faptul că aceasta avea culoarea asemănătoare planetei Marte (Antares = anti Ares). Cleștii scorpionului sunt formați de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei „S”, se găsește înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber.

La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut (numele înseamnă „gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). Steaua se află la aceeași distanță de noi ca și Vega, iar pentru locuitorii aflați la latitudinea sudica de 35° se poate vedea la fel de sus pe cer cum se vede Vega de la noi.

La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape.

Află cum se pot învăța constelaţiile.


Fenomenele lunii august

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

03-Aug-2015 0:48